Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe deze Volkswagen zichzelf gratis kan opladen

Als autoliefhebber ken je ABT wel van de getunede Audi’s, maar het bedrijf houdt zich ook met heel andere ontwikkelingen bezig. Bijvoorbeeld een zonneauto van de Volkswagen ID.Buzz. Lukt het, in tegenstelling tot Lightyear, ABT wel om een ‘betaalbare’ zonneauto te maken die zichzelf gratis kan opladen.

Het is niet de eerste bijzondere creatie van ABT dit jaar. Eerder liet het bedrijf al een getunede versie zien van de Volkswagen T6.1 camper. Nu wordt er dus opnieuw een Volkswagen aangepast.

Volkswagen ID.Buzz gratis opladen

ABT heeft het zichzelf wel een stuk makkelijker gemaakt dan Lightyear. De technici van ABT e-Line hebben zonnepanelen op het dak van de ID.Buzz gelegd. Hoewel een zonneauto ingenieus klinkt, is het relatief makkelijk om de panelen op zo’n vlak oppervlak als het dak van een busje te monteren.

Volkswagen ID.7, Abt, zonneauto, lightyear
(Afbeelding: ABT)

De panelen op de Volkswagen ID.Buzz leveren 600W aan vermogen als de zon er vol opstaat. In ideale omstandigheden zou je door de panelen 3000 kilometer per jaar ‘gratis’ kunnen rijden. Op een zonnige dag wordt de actieradius van 410 kilometer volgens de WLTP-meetmethode, dus een heel klein beetje meer. Substantiële verschillen zullen uitblijven.

Wil je nog meer kilometers gratis rijden op je eigen opgewekte energie, dan kan je ook kiezen voor zijpanelen. De experts uit het Duitse Kempten (bij de Oostenrijkse grens) werken aan een set-up die meer dan 1.000W kan leveren.

Abt zonneauto goedkoper dan Lightyear, maar niet heel goedkoop

Een zonneauto maken van je Volkswagen ID.buzz is vooralsnog niet mogelijk. In 2024 zijn de zonnepanelen voor jouw EV te bestellen. Hoe duur de set is, laat ABT nog niet weten. De ID.Buzz is trouwens ook niet gratis en kost minimaal 67.490 euro inclusief belastingen.

Review Volkswagen ID.Buzz

De Volkswagen ID.Buzz is misschien wel een van de opvallendste nieuwe auto’s van het vorige jaar. In onderstaande video neemt Jaco Bijlsma je mee in de EV. Kan de auto aan al zijn verwachtingen voldoen, of stelt hij toch teleur?

Geen Audi RS3 of RS6, ABT maakt eerste brute Volkswagen camper

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.