Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 22 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

ABT geeft Audi SQ5 TDI bijna 400 pk en stijlvolle updates

ABT heeft het er maar druk mee. Het Duitse tuningsbedrijf pompt de ene na de andere Audi, VW en Seat op. Ook de Audi SQ5 TDI kon niet ontkomen aan een make-over en extra paardenkrachten.

Audi SQ5 ABT

Bij bijna elke autofabrikant is diesel in de ban gedaan. Maar niet bij Audi, die geeft nu juist de krachtigere S-modellen standaard een TDI-motor. Dat dat niet direct een slecht ding hoeft te zijn, vertelde onze redacteur Peter Hilhorst tijdens zijn test met de nieuwste Audi S4. Ook de Audi SQ5 heeft een zelfontbrander onder de motorkap en juist die is nu onder handen genomen door ABT.

ABT-makelij

Daardoor heeft de SUV niet meer 347 pk en 700 Nm, maar kan hij werken met 390 pk en 760 Nm. Om die cijfers op te krikken hoefde ABT geen magische dingen uit te voeren. Er werd niets aan de drieliter V6-aandrijflijn veranderd. Alleen de ECU werdt vervangen voor eentje van ABT-makelij. Resultaat is dat een sprint van 0-100 km/h nu gedaan is in 4,9 seconden in plaats van de standaard 5,1.

Audi SQ5 ABT

Het meest opvallende aan de auto zit dan ook aan de buitenkant. ABT heeft de auto een zeer stijlvol, maar toch sportief voorkomen gegeven. Hiervoor verving het de standaard bodykit van de auto voor een iets bredere en iets lagere. Daardoor vinden we nu aan de achterkant bijvoorbeeld een vleugel en een bumper die wel iets weg heeft van een diffuser, maar het net niet is.

Naar wens

Optioneel kan de klant er nog voor kiezen om een ABT-schroefset te laten plaatsen. Daardoor komt de auto wat dichter op het asfalt te liggen en moeten de rijkwaliteiten van de SUV verbeteren. Ook wil ABT voor wat extra cash 22-inch velgen met ‘aero ring’ plaatsen en het interieur volledig naar wens aanpassen. Denk hierbij onder andere aan een ABT-start-stopknop, een ABT schakelpook-cover van koolstofvezel en andere extraatjes.

Wat de motor-upgrade kost vertelt ABT niet. Daarvoor moet er even contact gezocht worden met het bedrijf als er interesse is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.