Zoek artikelen en videos op merk

Alfa Romeo 159 test, nieuws, prijs en meer

De Alfa Romeo 159 werd in 2005 geintroduceerd op de Salon van Geneve, als opvolger van de Alfa Romeo 156. Het platform van de 159 deelt het model met de Alfa Romeo Brera en Spider modellen. Het ontwerp van de auto is afkomstig van Giorgetto Giugaro die daarvoor samenwerkte met het Centro Stile van Alfa Romeo. Het model valt in het zogeheten D-segment en was zowel leverbaar als vierdeurs sedan, als een vijfdeurs stationwagon. De productie eindigde in 2011. De 159 is een model van Alfa Romeo dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid. 

Prijzen

De 159 won diverse prijzen, waaronder de Design Award van het Duitse Autobild magazine, en de categorie beste importauto’s van het eveneens Duitse blad Auto, Motor und Sport. Kenmerkend voor het ontwerp aan de voorzijde is de V-vorm van de grille en de cilindervormige koplampen. De auto werd zowel met voorwielaandrijving als integrale aandrijving geleverd met een gamma van benzine-, en dieselmotoren. Topmodel was de Quadrifoglio met de vernieuwde 3,2 liter V6 benzinemotor met 260 pk, de vervanger voor de legendarische Busso V6 uit de Alfa Romeo 156. Voor de dieselvarianten maakte Alfa Romeo gebruik van Common Rail dieseltechniek, onder de naam JTD. De dieselvarianten waren verkrijgbaar als 1.9 JTD en 2.4 JTD met maar liefst 200pk.

Automatische transmissie en handbak

Voor de overbrenging stond de koper zowel een handbak met 6 versnellingen als een 6 traps Selespeed halfautomatische transmissie ter beschikking, deze staat bekend als de Q-tronic. Deze transmissie kan ook met de hand geschakeld worden en heeft verschillende functies waaronder; het herkennen van bochten en hellingen en daar het rijgedrag op aanpassen en de rem assistent, deze assisteert de motor bij afdalingen.

Anti whiplash stoelen

Wat betreft de botsproef kreeg de 159 de maximale overall score van 5 sterren bij de test van Euro NCAP. Vermeldenswaardig is dat de 159 is voorzien van zogeheten anti whiplash stoelen die het mogelijke ontstaan van een whiplash sterk verminderen bij een aanrijding van achteren.

Aanval op premium merken

Met name met de afwerking van het interieur wilde Alfa Romeo de strijd aangaan met de gevestigde veelal Duitse premium merken als Audi, BMW en Mercedes. Daartoe werden hoogwaardige materialen gebruikt in het interieur, veel hoogwaardig leder en mooie patronen. Het mocht echter niet baten. Hoewel de 159 relatief goed werd verkocht met een totaal van circa 8700 stuks bleef de impact op de concurrenten qua verkoopcijfers achter bij de hooggespannen verwachtingen. Alfa Romeo zou ook plannen hebben gehad om het model op de Noord-Amerikaanse markt te introduceren, maar zover kwam het niet.

James Bond

Wel kreeg het aantrekkelijke vormgegeven model een plekje op het witte doek; zowel in de film Johnny English Reborn met Rowan Atkinson als de James Bond film Quantum of Solace werd de 159 gebruikt als voertuig.

Alfa Romeo; premiummerk van de Fiat Chrysler groep

De Alfa Romeo merknaam is het premium label van het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler concern. Andere modellen zijn de Giuletta, de Giulia en de Stelvio. Het eerstgenoemde model is een compacte vierdeurs sedan. De geest van de 159 leeft voort in de huidige Giulia, waarmee de Italianen opnieuw proberen het de Duitse premium merken lastig te maken. Met de Stelvio hebben de Italianen succes in het populaire SUV-, en crossover segment van de markt. De 4C spider tenslotte is een tweedeurs lichtgewicht sportwagen met uitneembaar targadak, deze is gebaseerd op de Alfa Romeo 33 Stradale uit de jaren zestig.