Stijn Kuster
Stijn Kuster Koopwijzer 15 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Koopwijzer: Mazda MX-5 (NC) – problemen, uitvoeringen en prijzen

De Mazda MX-5 is synoniem met betaalbaar open rijplezier. Met de derde generatie, modelcode NC, voegt de Japanse fabrikant een nieuwe dimensie aan het basisrecept toe. Autovisie duikt in de problemen, uitvoeringen en prijzen van de occasion in deze koopwijzer.

Hoewel de buitenmaten nauwelijks groeien ten opzichte van de NB, oogt het nieuwe model groter en volwassener. Ook het interieur profiteert van de moderniseringsslag die het merk doorvoert. Vertrouwde details, zoals het driespaaks sportstuur en het analoge instrumentarium, gaan bij de NC samen met moderne vormgeving, meer luxe en meer veiligheidssystemen.

Mazda MX-5 NC motor

Onder de motorkap liggen nieuwe, kettingaangedreven viercilinders met een inhoud van 1,8-liter (126 pk) en 2,0-liter (160 pk). Het toegenomen motorvermogen compenseert het gemiddeld 100 kilo hogere gewicht ten opzichte van de NB. Groot nieuws in 2006 is de komst van de Mazda MX-5 Roadster Coupé met elektrisch bedienbaar klapdak.

Mazda MX-5, koopwijzer, nc
(Afbeelding: Wheelsage)

Deze zwaardere RC stuurt en rijdt minder lichtvoetig dan de softtop, maar biedt in gesloten toestand meer (geluids)comfort op de snelweg en is beter bestandtegen vierseizoenengebruik.

Vraagprijzen

De vraagprijzen voor de MX-5 (NC) liggen tussen 6000 en 26.000 euro. In de laatste categorie vallen bijzondere uitvoeringen met een lage tellerstand. Een van de zeldzaamste en meest opvallende limited editions vinden we in de uitgebreide collectie van Cabrioland. De auto in kwestie is een Mazda MX-5 2.0 Karai uit 2011.

De speciale uitvoering van de Roadster Coupé is in een oplage van slechts 165 stuks gebouwd. Naast een unieke kleurstelling en de sterkste motor heeft de Karai alle begeerlijke fabrieksopties, waaronder het sperdifferentieel, speciale Recaro-sportstoelen, leer/alcantara-bekleding, stoelverwarming en Bose-audio.

Waar moet ik op letten bij aankoop van een Mazda MX-5 NC

Net als bij de MX-5 NB en NA hebben vroege bouwjaren van de NC weleens last van roest aan de dorpels en de achterspatbordranden. Het lakwerk is gevoelig voor krassen en steenslag. Verhoogd olieverbruik is het belangrijkste motorische aandachtspunt. Controleer bij de RC of het klapdak soepel opent en sluit

In gesprek met: Tom Matano, de Mazda MX-5-designer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.