Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: NSU Prinz 4L,”geen geld voor een Porsche, koop een Prinz”

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een NSU Prinz 4.

Autovisie reed in 1962 de eerste test met de NSU Prinz 4, die je toen al kocht voor 5380 gulden. De Prinz was destijds populair met al meer dan 100.000 verkochte exemplaren. “Het Prinzje appelleert – en niet ten onrechte – aan de sportieve gevoelens van ieder rechtgeaard enthousiast, die er wel eens in gereden heeft.”

NSU Prinz 4L

“De ruimte in de nieuwe carrosserie is heel wat groter geworden, terwijl door de praktische doosvorm ook de bagageruimte is toegenomen. Het uitzicht rondom is uitstekend, en de wagen maakt een uitgesproken solide indruk, zowel van buiten als binnenin.”

NSU Prinz 4L, Occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“De uitrusting is compleet, een goede kachel en ventilatie ontbreken niet, alle bedieningsorganen liggen prettig voor de hand. Het niet-automatisch terugspringende richtingwijzerschakelarmpje vinden wij echter een schoonheidsfout.”

Een elektrische klok als optie!

“Het door ons geteste model was de luxe versie – naar het zich laat aanzien, zal deze vrijwel uitsluitend in Nederland worden verkocht.”

“Ruitensproeiers, en wel heel goede, zijn hierin standaard, evenals een benzinevoorraadmeter, een elektrische klok en parkeerlampjes – zaken die men, met nog een paar andere in het standaardmodel zal moeten ontberen.”

Geen hele vlotte occasion

“De 600 cc-motor met bovenliggende nokkenas levert zijn maximale vermogen bij het hoge toerental van 5500 omwentelingen per minuut, terwijl lager in het toerenbereik – zo omstreeks 2500 à 3000 toeren, niet veel paarden meer tot werken bereid zijn, zodat in deze wagen het hanteren van het versnellingshandel niet gemeden kan worden.”

(Afbeelding: AutoTrack)

“Dat hoeft ook geenszins, want het vloerpookje schakelt verrukkelijk, en alle vier de versnellingen zijn goed gesynchroniseerd.”

Deze occasion wil je: NSU Ro 80, Auto van het Jaar met wankelmotor

“Wij geloven dat deze auto zijn weg wel zal vinden – een allemanswagen zal het weliswaar niet worden, omdat een stuk mechaniek van beperkte omvang maar uitgesproken goede kwaliteiten onvermijdelijk een prijs oplevert, die niet door iederéén als gemotiveerd kan worden gezien. Voor de ware liefhebber echter mogen we nog eens de woorden van Paul Frère herhalen: “Als u geen geld genoeg hebt voor een Porsche, koop dan een Prinz.”

De NSU Prinz 4L als occasion

Een NSU Prinz als occasion is vandaag de dag nog steeds veel goedkoper dan een Porsche. Autovisie vindt een NSU Prinz 4L uit 1970 met 14.445 kilometer op de teller. De vraagprijs is 6.900 euro.

Deze occasion wil je: Toyota FunCruiser, betaalbare terreinwagen met alledaagse rij-eigenschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.