Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Teambaas Red Bull bijt van zich af in Formule 1-rel over budgetplafond

Teambaas Christian Horner van Red Bull is niet gediend van de in zijn ogen “lasterlijke” en “onaanvaardbare” opmerkingen van enkele rivalen. Het gaat om uitspraken van Mercedes en Ferrari over een vermeende overschrijding van het budgetplafond. Hij haalde uit naar de rivaliserende teams in een persconferentie bij de Grote Prijs van Singapore.

“Als zij hun opmerkingen niet intrekken, zullen we zeker kijken of wij juridische stappen kunnen ondernemen. Het is onaanvaardbaar dergelijke opmerkingen te maken en het is lasterlijk voor ons team.”

Rel over overschrijden budgetplafond

Vrijdag kwam naar buiten dat twee teams in 2021 meer hebben uitgegeven dan de maximaal toegestane 145 miljoen dollar om de auto’s te ontwikkelen en te verbeteren. Het zou gaan om Red Bull, het team van Max Verstappen, en Aston Martin. Bij Red Bull zou er sprake zijn van een forse overschrijding.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes en assistent-teambaas Laurent Mekies van Ferrari zijn stellig. Ze willen dat autosportfederatie FIA hard optreedt tegen teams die het budgetplafond van 2021 hebben overschreden. Wolff noemde Red Bull niet direct. Hij zei echter dat het “een publiek geheim is dat er één team is dat het budget heel fors heeft overschreden”.

“Dat kostenplafond is een van de belangrijkste regels die is ingevoerd om een eerlijker speelveld te creëren. Het is van groot belang dat deze regels worden nageleefd”, aldus Wolff. “Het lijkt me dat FIA-voorzitter Mohammed Bin Sulayem nu leiderschap en integriteit moet tonen.”

Red Bull hekelt ‘slinkse tactiek’ van concurrenten

Horner zei dat hij verbijsterd was over de aantijgingen. “Het is een particuliere inzending van financiële cijfers aan de FIA. Hoe kan een ander team in godsnaam de details over onze inzending weten? Hoe kan een team weten of wij in overtreding zijn? We weten zelf niet eens of wij in overtreding zijn. We weten het pas volgende week, als het proces is afgerond.”

Het is volgens de Brit geen toeval dat de mogelijke budgetoverschrijdingen naar buiten komen op het moment dat Verstappen zijn tweede wereldtitel kan veroveren. “Het is een slinkse tactiek om hun gebrek aan prestaties op de baan te verdoezelen. We hebben het nu over kostenplaatjes in plaats van over de fenomenale prestaties die Max dit jaar heeft geleverd.”

De FIA meldde in een korte verklaring dat het de laatste hand legt aan de financiële gegevens die de teams over het jaar 2021 hebben ingeleverd. “Eventuele overtredingen zullen worden behandeld volgens de formele procedures die in het reglement zijn vastgelegd”, aldus de FIA, die niet inging op de verdachtmakingen aan het adres van Red Bull en Aston Martin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.