Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Rijk Mengsel: 4 modulaire gadgets voor autoliefhebbers

In de rubriek Rijk Mengsel tippen we je over spullen die petrolheads hebberig maken. Dit deel met enkel modulaire items.

In de auto-industrie wordt steeds vaker de term ‘modulair’ gebruikt. Dit betekent dat verschillende onderdelen uitwisselbaar zijn tussen meerdere modellen. Modulariteit kan dus alleen hetzelfde stuur zijn, maar ook een heel platform. Door onderdelen te delen, houden fabrikanten de productiekosten van auto’s lager. 

1. Fairphone 4

Fairphone pakt de term ‘modulariteit’ net even anders aan dan autofabrikanten. Het Amsterdamse bedrijf maakt een zo duurzaam mogelijke telefoon die je zelf kunt herstellen of verbeteren.

Modulair, rijk mengsel, gadgets, autoliefhebber
(Afbeelding: Fairphone)

De achterkant is niet zoals bij veel hedendaagse smartphones vastgelijmd, maar heeft een achterkant die je – ouderwets – met de hand kan demonteren. Vervolgens kan je het kapotte of versleten onderdeel eenvoudig zelf vervangen. Hierdoor hoef je niet ieder jaar (of twee) een nieuwe telefoon te kopen. Daarbij krijg je 5 jaar garantie op je Fairphone 4. 

fairphone.com// € 579,–// ★★★★ 

2. Gerrard Street Prince

5 jaar garantie is al lang, maar bij Gerrard Street bieden ze voor 79 euro zelfs levenslange garantie op iedere koptelefoon. Mocht je een ongelukje hebben gehad of is een onderdeel helemaal versleten, dan krijg je een vervangend element. Dit wordt per post opgestuurd en kan je zelf makkelijk vervangen.

Modulair, rijk mengsel, gadgets, autoliefhebber
(Afbeelding: Gerrard Street)

Je kunt een abonnement nemen, maar ook in een keer betalen voor een koptelefoon die je de rest van je leven bij je houdt. Hierdoor wordt de wereldwijde e-waste verminderd. Daarbij is het design van de koptelefoon superstrak en beschikt hij over noise cancelling. 

gerrardstreet.nl/ €348,– (inclusief levenslange garantie)// ★★★★★ 

 3. Thrustmaster Eswap Pro

Wanneer je een gameconsole als een Xbox of PlayStation koopt om je favoriete games te spelen, bijvoorbeeld F1 of Gran Turismo, zit je vast aan de controller van de fabrikant.

Modulair, rijk mengsel, gadgets, autoliefhebber
(Afbeelding: Thrustmaster)

Thrustmaster maakt echter een zogeheten Eswap controller. Je kunt bij deze controller zelf bepalen hoe je de knoppen positioneert en je kunt de onderdelen, wanneer die kapot zijn, vervangen. De controllers worden gemaakt voor meerdere consoles en PC.  

bol.com//€ 147,–//★★★  

4. LEGO Lamborghini Sián FKP 37 

LEGO is een van de grondleggers van het begrip modulariteit. Elk steentje is oneindig bruikbaar en gaat generaties lang mee. Onderdelen van een bouwpakket van nu kan je later gebruiken voor iets heel anders. Toch zijn er ook pakketten waarvan je liever de steentjes goed bij elkaar houdt, zoals van deze Lamborghini Sián.

(Afbeelding: LEGO)

De auto is erg gedetailleerd en heeft een V12-motor aan boord waarvan de zuigers daadwerkelijk bewegen. Ook de versnellingsbak met acht verzetten werkt echt en de deuren, frunk en spoiler functioneren allemaal zoals bij de echte Sián. De set is dan ook geen makkelijk bouwwerk. Het bestaat uit 3696 steentjes en is bedoeld voor volwassenen.  

lego.com// €399,99//★★★ 

Rijk Mengsel: gadgets voor in het huis van een autoliefhebbers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.