Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Extra 24 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Plug-in patsers: Lexus NX vs. Audi Q5

Als pionier van hybridetechniek komt Lexus juist als één van de laatsten aanzetten met een PHEV premium mid-size SUV. Is die NX dan ook meteen beter dan de Audi Q5, die er al een paar jaar als plug-in hybride is?

Fotografie: Martijn Bravenboer

Overstap naar stekkerhybrides

Met een vloot die vrijwel geheel uit zuinige hybride-modellen bestaat, was er voor Lexus tot nu toe geen noodzaak om over te gaan tot de verkoop van stekkerhybrides. Inmiddels zijn de vereiste uitstootgemiddelden echter zo streng, dat er ook voor Toyota’s luxedivisie geen ontkomen meer aan is. Maar je hebt als klant nog steeds de keus. Een heel vrije keus zelfs, aangezien de prijzen van de reguliere hybride en de stekkerhybride elkaar vanwege het bpm-voordeel weinig ontlopen. Afgezien dan van het feit dat Lexus de voorwielaangedreven standaard-hybride vooralsnog alleen in een wat lager uitrustingsniveau aanbiedt dan de vierwiel-aangedreven versies, waartoe ook de plug-in behoort.

Lexus NX

Gewaagd vs. conservatief

Toen we de NX een paar maanden geleden voor het eerst uitprobeerden, deed hij ons nog het meeste aan een Audi Q5 denken. Wellicht niet met z’n nog altijd gewaagde uiterlijk, dat naast de oerconservatieve Audi behoorlijk uit de band springt, maar wel met een bijzonder strak getekend én gebouwd interieur en een karakter dat ergens tussen sportief en comfortabel in tracht te zitten. De afmetingen, het motorvermogen en de prijzen komen ook sterk overeen. En dat betekent serieuze concurrentie voor Lexus, aangezien Audi toch de publiekslieveling is voor mensen met wat meer te besteden. Maar als er ooit een Lexus was die deze concurrentie aankan, dan is het wel deze NX.

Audi Q5

In Autovisie 8 kom je alles te weten over beide auto’s. Van comfort en functionaliteit tot prestaties en verbruik. Lees de dubbeltest en kom erachter welke stekkerhybride als winnaar uit de strijd komt. Wil je de dubbeltest liever digitaal lezen? Via deze link kan je een abonnement afsluiten en kun je direct zien welke voorwaarden eraan vast zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.