Walter van Sloten
Walter van Sloten Extra 18 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: Vauxhall Velox en Cresta PB, ten onrechte exclusief gebleven

Bij oudere lezers gaat er mogelijk wel een belletje rinkelen, maar de meesten van ons hebben vast nog nooit van deze Vauxhall Velox (en zustermodel Cresta) gehoord. Geeft niet, want zelfs toen ze nieuw in de showroom stonden, waren het al zeldzame verschijningen.

De Nederlander koopt liever wat-ie kent; in dit geval zijn vertrouwde Opel in plaats van een ver familielid uit Engeland. Onterecht, want de op onze cover poserende Velox, qua formaat vergelijkbaar met de Opel Kapitän, biedt enorm veel auto voor zijn geld.

Vauxhall Velox en Cresta PB

De rondom vernieuwde sedan, nu aangeduid met modelcode PB, is een stuk zakelijker gelijnd dan de uitgaande PA-serie, die nog volgens de Amerikaanse stylingmode van eind jaren 50 is vormgegeven. Het middendeel oogt hetzelfde als dat van de viercilinder Vauxhall Victor, die een klasse lager opereert. De portieren zijn inderdaad uitwisselbaar, maar het koetswerk is breder en de voorzijde flink verlengd om de aloude 2,6-liter zes-in-lijn te kunnen huisvesten.

Vauxhall Velox, Cresta PB, Autovisie 1962
De cover van Autovisie 49 uit 1962. (Afbeelding: Autovisie Magazine)

Ook de achterkant is een stuk langer. Het grootste verschil tussen de Vauxhall Velox en Cresta is de standaard montage van bekrachtigde schijfremmen op de vooras bij de laatste. Dit levert een jaar later een hoop waardering op in de Autovisie-roadtest, net als de koppelrijke motor, het comfortabele weggedrag en de fijne driebak (een vierbak met vloerschakeling behoort tot de mogelijkheden). Daarnaast wordt het mooi afgewerkte interieur met genoeg plaats voor zes hoger ingeschaald dan in eerdergenoemde Opel.

Schappelijk geprijsd

En – niet onbelangrijk – het model is bovendien schappelijk geprijsd. Eind 1964 volgt een facelift, herkenbaar aan een nieuwe grille over de volle breedte en een dubbele uitlaat. Belangrijker is dat de zespitter tot 3,3 liter is vergroot en nu 115 pk levert.

Vauxhall Velox, Cresta PB, Autovisie 1962
(Afbeelding: Wheelsage)

Ook wordt de optionele drietraps automaat vervangen door een tweetraps Powerglide-variant. In oktober 1965, na een productieperiode van slechts drie jaar, wordt de PB opgevolgd door de PC. Hiermee komt een einde aan de naam Velox. De Cresta wordt de instapper van de reeks en daarboven verschijnt een nieuw topmodel, de Viscount.

Aanbod en prijzen Vauxhall Velox en Cresta PB

Grote Vauxhalls zijn hier nooit erg populair geweest. Dat uit zich in het huidige aanbod van de Velox en Cresta PB, dat is namelijk nihil. Een potentiële koper zal veel geduld moeten hebben, een oproep in het clubcircuit moeten doen of een trip naar het VK moeten maken. Maar ook daar zijn (in tegenstelling tot de barokke PA) nauwelijks PB’s meer te vinden. Vauxhall Velox, Cresta PB, Autovisie 1962

(Afbeelding: Wheelsage)https://www.autovisie.nl/occasions/lotus-omega-occasion/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.