Walter van Sloten
Walter van Sloten Extra 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: Alfa Romeo 2000 Berlina, een naam zegt niet alles

Voor de welingelichte Alfist mag de onnavolgbare naamgeving die het merk jarenlang hanteerde, geen enkel probleem zijn. Een leek zal er echter maar weinig chocola van kunnen maken. Daardoor groeiden bepaalde carrosserie­aanduidingen in de volksmond uit tot roepnaam. Zo ook in het geval van de Alfa Romeo Berlina.

Als verzamelnaam van de coupés wordt vaak de naam van ontwerper Bertone gebruikt, bij de Spider wordt de carrosserievorm op een gegeven moment zelfs de officiële typenaam. Neem je de motorklasse als uitgangs­punt (aan de hand waarvan vroeger in Italië de hoogte van de wegen­belasting werd bepaald) dan wordt het al iets overzichtelijker.

Alfa Romeo 2000 Berlina

De 1750 is bijvoorbeeld verkrijgbaar als Berlina, GTV coupé en Spider. Maar niet als Giulia (die wel een eigen modelnaam heeft…), deze heeft alleen beschik­king over de 1300­ en 1600­ motoren. De 1750 is bij de sedans voorbe­houden aan de grootste variant die sinds 1968 op de markt is. Feitelijk is het weinig meer dan een ver­lengde Giulia met strakker gemodel­leerd plaatwerk, ontworpen door… Bertone.

Alfa Romeo 2000 Berlina
(Afbeelding: Autovisie)

Helaas hebben de prachtige, half­verzonken klokken op het dashboard het veld moeten ruimen voor een grotere, enkele unit. Het extra ver­mogen en koppel maken van de Alfa Romeo 2000 een uitermate fijne reiswagen, waar­voor nu ook een drietraps automaat verkrijgbaar is. Dat is even slikken voor de purist, maar het past prima bij zijn rol als snel en comfortabel topmodel. In 1977 neemt de Alfetta ook dat stokje over wanneer die van de tweeliter wordt voorzien en kan de Berlina met welverdiend pensioen.

Aanbod en prijzen

Alfa Romeo 2000 Berlina’s zijn qua prijs nog steeds de instappers in de 105-reeks, maar de sterk gestegen prijzen voor deze modelserie stralen ook op de grote sedan af. In ons land staan twee 1750’s te koop met prijzen rond de 20.000 euro. De 2000 vinden we momenteel niet via onze reguliere zoekmachines. Een zoektocht over de grens brengt ons uiteraard naar Italië. Daar is het aanbod groter en met vergelijkbare vraagprijzen, de kans op roest is er juist kleiner. Dat is positief, aangezien plaatwerk schaars is. De technische onderdelenvoorziening is goed; veel is uit te wisselen met andere modellen.

Covermodel: Peugeot 306 – Onopvallend, maar mooi oud geworden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.