Stijn Kuster
Stijn Kuster Sjoerds Weetjes 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Van afgekeurd tot prestigieus project, Porsche 911 Speedster | Sjoerds Weetjes 332

Met de 911 Sport Classic op basis van de generatie 997 bracht Porsche Exclusive zijn eerste limited edition in jaren uit, maar bij die gelimiteerde Coupé bleef het niet. In zijn bandenspoor verscheen direct de 911 Speedster. Exclusive kreeg de auto min of meer cadeau.

Terugkijkend naar de 911-stamboom is de toevoeging van een Speedster-variant aan het 911-programma vandaag de dag een logische keuze. Toch, dat is helemaal niet het geval. Zo verschijnt er van de huidige editie 911 met de interne codenaam 992 géén Speedster. Nu ja, er komt er één, op speciaal verzoek van een Nederlandse Porsche-verzamelaar nota bene.

Porsche 911 Speedster

Maar Porsche zelf gaat er geen ontwikkelen, zoals het bedrijf dat ook feitelijk niet voor de 993 deed. En dat wilde de fabrikant op het laatste moment ook niet voor de 997-generatie doen. Na de 911G Speedster uit 1988 kwam er in 1992 weliswaar een Porsche 964 Speedster, tot een seriemodel van een 993 Speedster kwam het weer niet. Porsche bouwde van laatstgenoemde louter één exemplaar voor niemand minder dan Ferdinand Alexander. O ja, een tweede kwam er voor vriend van het huis Jerry Seinfeld.

Een 996 Speedster stond evenmin op de agenda en van dat model werd ook geen oficiele auto vervaardigd. Tot Porsche bij de 997 aanbelandde. De fabrikant wilde een 997 Speedster aan het 911-programma toevoegen, zoals het reeds een Coupé, Cabriolet en Targa had. Uiteindelijk schrapte de directie het plan, zoals Sjoerd van Bilsen je in aflevering 332 uitlegt. Hoe het dan komt dat Sjoerd in deze video toch naast een 997 Speedster staat, vertelt hij met vol enthousiasme. Het exclusieve verhaal over de 997 Speedster, het ontstaan, de specificaties, de geheimen, in Sjoerds Weetjes 331 staat de open tweezitter met handmatig bedienbaar dak centraal.

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke vrijdagnamiddag zet Sjoerd een ander model voor de camera en vertelt hij het achtergrondverhaal of de bijzonderheden over de specifieke auto. Al eerder maakte Sjoerd – als eerste in de wereld – een video over de Porsche 992 Sport Classic en zijn voorganger 997 Sport Classic. Laatstgenoemde vormt samen met de 997 Speedster een tweeluik. Kijk ook de video over de eerste 911 Sport Classic.

Dit is de originele Porsche 911 Sport Classic | Sjoerds Weetjes 306

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.