Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Laat de Hummer maar komen: EU wil zwaardere auto’s toestaan met rijbewijs B

De Europese Commissie wil een nieuwe regeling doorvoeren waardoor je met een rijbewijs B zwaardere auto’s mag rijden. Daarbij willen ze dat 18-jarige door heel de EU een vrachtwagen mogen besturen, in Nederland mag dit nu vanaf 21 jaar. Dit meldt ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB.

In Nederland mag je momenteel met een rijbewijs B een auto besturen met een maximaal toelaatbare massa van maximaal 3,5 ton.

Zwaardere auto’s rijden met rijbewijs B

Op deze basisregels werd al een uitzondering gemaakt. Met een rijbewijs B mag je in Nederland al een elektrische bestelauto rijden van maximaal 4250 kilogram. Dit maximale gewicht gaat als het aan de Europese Commissie ligt ook voor andere rijbewijs B-voertuigen gelden.

Goed nieuws voor Hummer

Deze potentiële regeling is goed nieuws voor veel autofabrikanten. Zij kunnen dan een grote auto, de elektrisch nog zwaarder is door het accupakket, ook verkopen aan mensen met een rijbewijs B. Bijvoorbeeld de GMC Hummer EV. De auto weegt iets meer dan 4.100 kilogram en valt dus dan binnen de nieuwe regels. De Hummer wordt echter nog niet geleverd in Nederland.

Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed al met GMC Hummer EV in Amerika. In onderstaande video zie je of de overdreven grote elektrische auto ook een funfactor heeft.

Maar niet alleen voor fabrikanten van grote zware Amerikanen is het goed nieuws, ook voor liefhebbers van campers zal de regeling goed ontvangen worden. Campers zijn immers vaak overbeladen als ermee op vakantie wordt gegaan – voor een bestuurder met rijbewijs B.

Zorgen om gewicht elektrische auto’s

Daarentegen zijn er ook zorgen om het gewicht van elektrische auto’s. “Ik maak me zorgen over het verhoogde risico op ernstig letsel en overlijden voor alle weggebruikers door zwaarder leeggewicht en toenemende afmetingen, kracht en prestaties van voertuigen op onze wegen, inclusief elektrische voertuigen”, zei Jennifer Homendy, hoofd van de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) vorige week.

Deze Lamborghini Countach mag je rijden zónder rijbewijs!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.