Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 21 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Autovisie Fotoreportage | Vogezen met een Alpine 110 S

Om nieuwe auto’s te testen op de leukste stuurmanswegen van de wereld, reist Autovisie de hele wereld over. Ditmaal zijn we in de Vogezen met een Alpine 110 S. In deze fotoreportage nemen we je mee naar de Route des Crêtes.

De Route des Crêtes ligt negentig kilometer lang als een garnering over de bergtoppen van de Vogezen. Doorgaans toeristisch fast food, maar op het juiste moment een hoogstaande smaakexplosie. Zeker in de vernieuwde Alpine A110 S met aerokit.

De Vogezen biedt prachtige stuurmanswegens

“Timing is alles. De dalende zon en de lange schaduwen hebben de subtiele boodschap aan het grote publiek overgebracht. Tijd om te gaan en de hint is begrepen. Terwijl zij in de restaurants hun dinerkeuze maken, moet ik met verhoogde hartslag in een fractie van een seconde beslissen of deze knik vol gas kan of niet.”

Alpine 110 S, Vogezen
(Afbeelding: Jérôme Wassenaar)

“De eerstgenoemde optie is vaak juist en de voet blijft naar beneden. De banden vreten zich vast in het asfalt en de aanpak is volgens het boekje. Van buiten naar binnen en weer naar buiten. Langs de randen van de top om de honger naar vrij rijden te stillen. Mijn dessert wordt geserveerd op een moment dat voor velen het aperitief nog moet komen.”

“Geen campers, volgepakte auto’s of andere stoorzenders meer die het pure genieten kunnen bederven. De naderende zonsondergang laat een schemerwereld ontwaken. Het halfduister tussen fantasie en werkelijkheid, tussen wens en realiteit. Hier komen die samen tijdens het uur van de waarheid. De oranje gloed aan de horizon laat je de ogen half dichtknijpen, maar blakert ook het wegdek in het kale landschap van de Vogezen. De boomgrens is gepasseerd en dan gaat het zonneklaar swingen.”

Route met de Alpine 110 S

Vanuit Utrecht is het 600 kilometer rijden naar het begin van de Route des Crêtes. Die is bijna 90 kilometer lang en start in Sainte-Marie-aux-Mines. Vervolgens loopt hij via de grens van de departementen Vogezen en Haut-Rhin naar het zuidelijker gelegen Cernay. De startplaats ligt op een hoogte van 390 meter en het eindpunt op 300 meter. Kort na het begin stijgt de weg richting 900 meter op de Col de Bagenelles. Vervolgens blijft hij bijna de hele route iets onder of flink boven de 1000 meter.

De wegnummers D48, D148, D61, D430 en D431G vormen samen de bergkamroute. Hij is in een paar uur te rijden, mits u alle verleidingen van de aangrenzende bergpassen kunt weerstaan. Zo is de D13bis naar Wildenstein ook een prachtig stuk asfalt. Overigens kent het zuidelijker gelegen departement Provence ook een Route des Crêtes. Een vijftien kilometer lange weg tussen Cassis en La Coitat. Hier vind je de route.

Slapen in de Vogezen

Wij sliepen voor 73 euro per nacht in het Brit Hotel in het centrum van Munster. Een verzorgde locatie met gratis parkeren, een eigen restaurant en een gezellig terras. De D417 grenst aan de Route des Crêtes en brengt u met uitdagende bochten in 20 minuten naar het hotel.

Autovisie Fotoreportage | Sardinië met Aston Martin DBX707

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.