Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Campers 19 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Drie maal inspiratie voor jouw perfecte en unieke camper

Deze zomer is ondanks alles nog steeds niet helemaal normaal. En dus kun je niet zomaar je vakantie in elk land vieren. Daarom is ‘t nu meer dan ooit tijd voor een camper: een voertuig waarmee je kunt gaan en staan waar je wilt, zodat je écht op avontuur kunt. Laat je inspireren door deze drie bijzondere kampeercreaties.

Campers zijn – mede door de coronapandemie – populairder dan ooit. Van januari tot en met mei 2021 werden er namelijk maar liefst 7677 tweedehands campers verkocht. Da’s ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. Maar daardoor is ook de kans groot dat je in een camper rijdt die je buurman of -vrouw ook heeft. Wil je er een beetje tussenuit springen en zoek je inspiratie? Dan ben je hier op het juiste adres.

Daktent

Geen zin in een standaard buscamper, of een tot halfintegraal omgetoverde Fiat Ducato? Denk dan eens aan een daktent, die je op een hoop reguliere personenauto’s kunt plaatsen. Je hebt uiteraard niet de ruimte die je wél in een camper hebt, maar je kunt je auto als opbergruimte gebruiken, terwijl je op het dak en in je daktent relatief ruim kunt slapen. Een daktent koop je eenvoudig nieuw of tweedehands. Let wel goed op de maximaal toegestane daklast van jouw auto, waarbij er rijdend altijd mínder gewicht op het dak van de auto mag liggen dan wanneer deze stilstaat. En dan kun je bijvoorbeeld met een Porsche 911 gaan kamperen.

Schoolbus

Vind je een normale buscamper, zoals een Volkswagen T3 of zelfs een Mitsubishi L300 iets te simpel, en zoek je meer ruimte? Dan kun je ook een oude schoolbus tot camper omtoveren. Reisvlogger en -fotograaf Jaxaustin deed het, en bouwt al jaren oude schoolbussen om tot campers en reist er heel Amerika mee door. Zo’n bus ombouwen tot camper is wel een wat duurder en groter project. Niet alleen omdat de aanschaf van een oude schoolbus vaak al wat hoger uitvalt, ook omdat je simpelweg meer ruimte hebt en dus méér aan de bus moet verbouwen. Let ook goed op het type rijbewijs (bijvoorbeeld een D-rijbewijs) dat je nodig hebt om zo’n schoolbus te besturen.

Ruime offroader

Geen bus, maar ook geen zin in een daktent? Zoek een ruime offroader waar je achterin wél een bed kwijt kunt. Zoals deze Toyota Land Cruiser Troop Carrier, met z’n stoere tweedeurs-koets én met genoeg ruimte om achterin een bed te plaatsen. Bij ons begint het al te kriebelen, terwijl het bovendien een heel eenvoudige en fraaie oplossing is. Goedkoper om te maken dan een buscamper, al heb je uiteraard wél minder voorzieningen aan boord. Bovendien kost een goede (en het liefst een klassieke) offroader tegenwoordig wel een hoop geld.

Bonus: Clarkson, Hammond en May

Denk je aan unieke campers, dan denk je waarschijnlijk ook direct aan de legendarische Top Gear-aflevering waarin Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May hun eigen kampeermobiel moesten bouwen. Juist, de beroemde Campervan Challenge, waarin Clarkson een toren op een Citroën CX bouwde, Hammond een opvouwbaar huis op een Land Rover Defender monteerde en May een gestroomlijnde dakkoffer op een Lotus Excel plakte. We raden ‘t niemand aan om zoiets zelf te bouwen, maar leuk is het wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.