Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 24 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Eindhovense studenten maken zelfvoorzienende camper op zonne-energie

Studenten aan de Technische Universiteit van Eindhoven hebben een elektrische camper gemaakt die volledig zelfvoorzienend is. Door middel van zonnepanelen op het dak, wekt de kampeerwagen voldoende energie op om te rijden, douchen en koffie te zetten.

Op een zonnige dag kan de Stella Vita, zoals het Solar Team Eindhoven de auto noemt, tot wel 730 kilometer rijden. Eenmaal op bestemming aangekomen wordt het ‘Self-sustaining House on Wheels’ een waar zonnepark.

Een camper als energiecentrale

Wanneer je het dak van de camper omhoog schuift om meer hoogte in het interieur te creëren, klappen er ook extra zonnepanelen naar buiten. Hierdoor verdubbelt de oppervlakte aan zonnecellen tot wel 17,5 vierkante meter. Deze uitschuifpanelen fungeren tevens als een soort luifeltje. Binnenin – onder deze panelen – vind je een keukentje, een bank met eettafel en een groot tweepersoons bed.

zonne-camper, Tu eindhoven, solar team eindhoven
(Afbeelding: Bart van Overbeeke)

Het Solar Team Eindhoven gaat dit jaar nog reizen met de camper op zonne-energie. Het doel is om naar het zuidelijkste puntje van Spanje te rijden. Hoewel dit een spannende test is voor de bouwers, heeft het studententeam van de TU Eindhoven al heel wat ervaring met zonneauto’s.

Solar Team Eindhoven bouwde ook de Lightyear One

Zo bouwden de studenten bijvoorbeeld de basis voor de Lightyear One. Een zonneauto die vanaf volgend jaar ook echt uitgeleverd moet worden aan de eerste klanten die 119.000 euro hebben betaald. Na belastingen zou de prijs in Nederland op zo’n 150.000 euro uitkomen.

Afgelopen zomer haalde de Lightyear One nog een actieradius van 710 kilometer per uur bij een constante snelheid van 85 kilometer per uur. De camper van de studenten komt dus in theorie verder. Of de kampeerwagen ook uiteindelijk – evenals de Lightyear – in productie gaat, is nog de vraag.

(Afbeelding: Bart van Overbeeke)
zonne-camper, Tu eindhoven, solar team eindhoven
(Afbeelding: Bart van Overbeeke)
(Afbeelding: Bart van Overbeeke)
zonne-camper, Tu eindhoven, solar team eindhoven
Tijdens het rijden is de camper smaller en lager dan wanneer je aan het kamperen bent. (Afbeelding: Bart van Overbeeke)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.