Autovisie
Autovisie Autosport 16 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De Vries met Toyota op podium in 24 Uur van Le Mans

Nyck de Vries is met Toyota op de tweede plaats geëindigd in de 24 Uur van Le Mans. De Friese autocoureur bestuurde in de topklasse (hypercars) de auto van de Japanse fabrikant samen met de Argentijn José María López en de Japanner Kamui Kobayashi.

De achterstand op de winnende Ferrari van de Deen Nicklas Nielsen, de Italiaan Antonio Fuoco en de Spanjaard Miguel Molina na 311 ronden bedroeg slechts veertien seconden. De derde plaats was voor de Ferrari van de Italianen Alessandro Pier Guidi en Antonio Giovinazzi en de Brit James Calado. Ferrari won de autosportklassieker voor de tweede achtereenvolgende keer.

De beroemde langeafstandsrace op het Franse Circuit de la Sarthe kende een spannend slot. Mede door de hevige regenval moest de safetycar vaak en vele uren op de baan rijden en pakte het rijdersveld steeds weer samen. De Toyota van De Vries reed zelfs even aan de leiding tegen het einde van de wedstrijd, maar die positie kon het team niet vasthouden. Jan Lammers blijft daardoor de laatste Nederlandse winnaar van de 24 Uur van Le Mans. Dat was in 1988.

Nederlands succes

Er was nog meer Nederlands succes in de 92e editie van de 24 Uur van Le Mans, maar dan in de lagere klassen. Job van Uitert stuurde namens IDEC Sport een Oreca 07-Gibson als derde over de finish in de LMP2-klasse. Morris Schuring bekroonde zijn debuut met de overwinning in de LMGT3. Hij reed voor het Duitse team Manthey EMA in een Porsche 911.

Robin Frijns (BWM) en Renger van der Zande (Cadillac) waren de andere twee Nederlanders die in de hoogste klasse (hypercars) meereden. Frijns crashte zaterdagavond en hoewel de BMW van de Limburgse coureur na een reparatie terugkeerde op de baan, verdween de auto later toch weer van het toneel. Van der Zande moest zondagochtend de strijd staken na een olielek in de Cadillac.

Een andere beroemde sportheld haalde de finish evenmin. Negenvoudig wereldkampioen motorracen Valentino Rossi, die met een BWM meedeed in de LMGT3, viel in de loop van de nacht uit. De Italiaan reed voor het eerste mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.