Isabel Michelotti
Isabel Michelotti Archief 31 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Autoverzekering afsluiten? Hier handige tips

Autoverzekering afsluiten? Hier handige tips

Waar moet je allemaal op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? We zetten hier handige tips op een rij.

Autoverzekering vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken is tegenwoordig niet heel moeilijk meer. De meeste autoverzekeraars hebben handige online tools ontwikkeld om een autoverzekering te vergelijken, om de hoogte van een autoverzekering te berekenen en om een autoverzekering af te sluiten. Deze online tools laten na het invullen van je kentekengegevens en je persoonlijke gegevens direct zien waar je aan toe bent. Best handig, maar hoe weet je nu welke autoverzekering bij jou past?

WA-autoverzekering

Allereerst maar even wat uitleg over de verschillende autoverzekeringen. Er is tegenwoordig keuze uit WA, Beperkt Casco en Allrisk. Je moet op z’n minst een WA-autoverzekering afsluiten om met een auto op straat te mogen rijden. Met zo’n WA-autoverzekering ben je verzekerd voor schade aan spullen van anderen. Dit is een basisdekking en geschikt voor auto’s ouder dan tien jaar, tenzij je auto van veel hogere waarde is. Dan is het beter om een uitgebreidere autoverzekering af te sluiten.

Beperkt Casco of All Risk

Je komt dan uit bij Beperkt Casco of All Risk. Met Beperkt Casco ben je verzekerd voor schade aan spullen van anderen, diefstal, inbraak, joyriding en vermissing, ruitschade en voor schade door brand, storm en natuur. Kies je All Risk – de beste keuze voor auto’s jonger dan 6 jaar of voor auto’s met een hogere (emotionele) waarde – dan ben je gedekt voor al deze gevallen, maar ook voor je eigen schade veroorzaakt door een aanrijding. Logischerwijs betaal je voor All Risk met de meest uitgebreide dekking het hoogste bedrag.

Autoverzekering afsluiten

Kijk bij het afsluiten van je verzekering naar de waarde van je auto, je eigen rijstijl (ben je een brokkenpiloot of een keurige rijder?) en naar de omgeving waar je woont. Het risico op schade in steden is groter. Ook de plaats waar je woont heeft dus invloed op je premie. Jongere bestuurders betalen ook wat hogere premies omdat ze een hoger schaderisico hebben.

Geen eigen risico

Afhankelijk van de autoverzekeraar betaal je een eigen risico of juist niet. Een eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Een WA-verzekering heeft geen eigen risico. Een autoverzekeraar als Allianz Direct heeft standaard géén eigen risico op alle autoverzekeringen. Optioneel kun je het eigen risico verhogen zodat je korting krijgt op je premie.

Goedkoper

Ook het type brandstof is van invloed op je premie. Diesels zijn vaak duurder. Waarom? Dieselauto’s maken vaak meer kilometers per jaar waardoor het schaderisico groter is. De autoverzekering van een elektrische auto’s is in het algemeen duurder dan een benzineauto, omdat de aandrijflijn van een elektrische auto uit dure componenten bestaat.

In de basis moet je vooral het volgende doen: je premie berekenen, goed vergelijken en daarna pas afsluiten. Wie zich op het gebied van een autoverzekering goed inleest, is vaak goedkoper uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.