Autovisie
Autovisie Archief 20 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Covermodel Lancia Flavia: aan superlatieven geen gebrek

Autovisie heeft weer eens een mooie primeur te pakken. We mogen nog voor de officiële introductie meters maken met een revolutionaire nieuwe middenklasser, de Lancia Flavia. Je ziet de technologische vernieuwing er niet direct aan af. Zo is het moderne ontwerp ingetogen en stijlvol, maar niet erg spectaculair.

Heerlijk ruim

Als je wat langer kijkt, valt op dat de proporties net even anders zijn dan bij zijn tijdgenoten. Kijk maar naar de lange voorste overhang. Die verraadt dat de motor ver naar voor ligt en de aandrijving niet via de achterwielen verloopt. De Lancia Flavia gaat dan ook de boeken in als de eerste voorwielaandrijver van Italiaanse herkomst. Mede hierdoor is het interieur heerlijk ruim. Daardoor kunnen tot zes personen mee die ook hun benen kwijt kunnen. Het dashboard is modern en overzichtelijk met links naast het stuur het opvallende ‘pianotoetsen­paneel’ met alle schakelaars.

Lancia Flavie doorkijk

Boxermotor

De Lancia Flavia wordt voortgestuwd door een 78 pk sterke 1,5-liter boxermotor. Deze is samen met de versnellingsbak is gemonteerd in een subframe. Er wordt gestopt via een gescheiden remsysteem met schijfremmen rondom. De voorwielophanging bestaat uit draagarmen van ongelijke lengte met een bovenliggende dwarse bladveer. Achter is het simpeler met een  starre as en bladveren, panhardstang en stabilisatorstang.

Lancia Flavia back

Omgekocht?

De toenmalige redactie is vol lof en roemt de goede wegligging. Ook het comfortabele, doordachte en mooi afgewerkte interieur kunnen ze waarderen. Het stuurgedrag beschrijven ze als ontspannen met vrijwel geen merkbare aandrijfkrachten. Hetzelfde valt te lezen in de Autovisie-roadtest van de Lancia Flavia die in 1961 wordt uitgevoerd. Daarin vliegen je zoveel superlatieven om de oren dat je je bijna afvraagt of de redacteuren zijn omgekocht.

Geheimste wensen

dashboard Flavia

‘Rijden met de Flavia is zulk een verfijnd genoegen en de Flavia gedraagt zich onder letterlijk álle omstandigheden zo geheel overeenkomstig de geheimste wensen van de liefhebber-automobilist, dat we werkelijk moeten bekennen, in  jaren niet zulk een heerlijk automobiel in handen te hebben gehad.’ Toch verbazend dat niet veel meer fijnproevers zich dit genoegen hebben laten smaken. De Lancia Flavia bleef namelijk een exclusieve verschijning. De stevige prijsstelling heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen.

Aanbod en prijzen

cover Flavia

Er zijn ruim 105.000 Flavia’s gebouwd, tijdens een opmerkelijk lange pro­ductieperiode. De sedan kent drie modelseries, serie 1 van 1960 tot 1966. Daarna volgt een grondig vernieuwde serie 2 en van 1971 tot 1974. Uiteindelijk, na over­name door Fiat, leeft de Flavia nog voort als 2000. Pininfarina maakte een leuke coupé (vanaf 20 mille voor een goede), Vignale tekende een fraaie convertible (vanaf 40 mille) en Zagato maakte een kleine reeks opmerke­lijke Sport­versies (vanaf 70 mille). Een goede sedan is te vinden onder de 10.000 euro. Zoeken in Italië levert het beste resultaat.

test Flavia
Autovisie testresultaten van toen

Specificaties Lancia Flavia

bouwjaar 1960

nieuwprijs (1961) fl. 14.750,– (€ 6693,–)

gemaakt van/tot1960-1966 (serie 1)

topsnelheid 147,5 km/h*

acceler. 0-100 19,8 s*

gem. verbruik1 op 9,5*

motor viercil. boxer, 1500 cm3

max. vermogen 78 pk/5200 min-1

max. koppel 111 Nm/3500 min-1

transmissie 4-traps handgesch., voorwielaandr.

massa leeg1190 kg

*Testgegevens 1961, rest fabrieksgegevens

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.