Autovisie
Autovisie Video 29 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo komt Fords elektro-SUV aan de naam Mustang – Sjoerds Weetjes #187

Het was nooit de intentie van Ford om zijn eerste volledig als elektrische auto ontwikkelde model onder het label Mustang te hangen. Hoe dat dan toch is gebeurd, dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in aflevering 187 van Sjoerds Weetjes.

Binnen het Ford-programma was er al een volledig elektrisch model leverbaar, de Focus Electric. Maar die vierdeurs sedan met elektromotor en batterij was gebaseerd op een bestaand model, dat in de basis voor verbrandingsmotoren was ontwikkeld. Met de Mustang Mach-e was vanaf de allereerste interne besprekingen duidelijk dat er geen andere aandrijflijnen dan elektromotoren in kwamen te hangen. En zo maakte Ford vanaf de eerste pennenstreek een elektro-crossover. Hoe dat ontwerp- en ontwikkelingsproces verliep, dat hoor je in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.

Startschot

Met de Mustang Mach-e geeft Ford het startschot voor een beperkt leveringsprogramma van elektrische modellen. De Mustang Mach-e bijt de spits af. In eerste instantie zou, zoals Sjoerd in de video zegt, de marktintroductie dit najaar zijn. Inmiddels is bepaald dat de eerste exemplaren pas begin volgend jaar vanuit Mexico naar Nederland komen. Met de Mustang Mach-e aanstaande wordt in de kraamkamers van Ford al gewerkt aan de volgende elektrische modellen. Op stapel staan onder andere een F-150, een Focus RS-achtige hatchback (op Volkswagen-basis) en een SUV. Het concern zet eerst elektrische versies met bekende naamplaatjes neer, voordat het zijn gamma verder uitbreidt.

De Ford Mustang Mach-e, die in eerste instantie Mach zou gaan heten, is een vijfdeurs en vijfpersoons crossover. Hij meet 4,71 meter in de lengte op een wielbasis van 2,90 meter. De hoogte bedraagt 1,60 meter. De elektromotor ligt bij de achteras en optioneel monteert Ford er een op de vooras. Tussen de voor- en achterwielen ligt het accupakket. Afhankelijk van de uitvoering kent de batterij een capaciteit van 75 kWh of 99 kWh. Het topmodel heet Mustang Mach-e GT, een versie in de geest van de Mustangs met verbrandingsmotoren. Of er een Shelby-variant volgt? Sluit het niet uit, zei Ford.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.