Autovisie
Autovisie Video 12 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom niemand vermogen van McLaren MP4-12C weet – Sjoerds Weetjes 225

Mocht je een McLaren MP4-12C tegenkomen en je checkt het kenteken via een willekeurige app gegarandeerd dat het vermelde vermogen niet klopt. De apps vermelden namelijk het motorvermogen, waarmee de MP4-12C op de markt is gekomen, en niet hoeveel de krachtbron inmiddels levert. Hoe dat zit?

Dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij ging op zoek naar de MP4-12C van de eerste generatie en vertelt je aan de hand van die allereerste straatauto van McLaren Automotive je het verhaal achter het motorvermogen van de achterin geplaatste V8-motor.

Eerdere afleveringen MP4-12C

Het is niet de eerste keer dat de McLaren MP4-12C onderwerp van gesprek is in Sjoerds Weetjes. De MP4-12C kwam al eerder aan bod. De eerste keer legde Sjoerd je uit hoe McLaren op de naam MP4-12C is gekomen. Hij vertelt in de video ook waarom er heel snel weer afscheid van is genomen. In een tweede aflevering over de MP4-12C richtte Sjoerd zich op een speciale gimmick van de sportcoupé. Je opende de deur door met je hand over het deurpaneel te glijden. Het leverde enkele problemen op. Welke dat zijn, laat hij in de bewuste aflevering zien. Hij vertelt tevens hoe McLaren het euvel oploste.

Relatie met Mercedes-Benz

McLaren bracht de MP4-12C in 2011 op de markt. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Engelse Formule 1-renstal een sportwagen met Mercedes-Benz zou ontwikkelen. Daarmee zou de samenwerken tussen McLaren en Mercedes verder worden uitgebreid dan alleen de Formule 1-participatie, de deelneming van Mercedes in McLaren en de ontwikkeling van de supersportwagen SLR. Onenigheid zorgde ervoor dat de twee partijen onafhankelijk van elkaar met een sportwagen aan de slag gingen. McLaren koos voor de MP4-12C, Mercedes-Benz voor de SLS AMG. De Duitsers stapten uit het F1-bedrijf en beëindigden de levering van de motor voor de Engelse racewagens.

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een populaire serie van Autovisie. Elke week belicht redacteur Sjoerd van Bilsen een specifiek model of item. Hij verklaart het ontwerp, vertelt het ontstaan of legt uit welke keuzes er zijn gemaakt. Het verhaal is gebaseerd op inside-information, waarvoor hij topfunctionarissen binnen de fabriek heeft gesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.