Autovisie
Autovisie Video 4 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom de BMW-designers de Z1 niet zagen zitten | Sjoerds Weetjes 215

Wat is het meest excentriek gelijnde model dat BMW in de afgelopen decennia heeft geïntroduceerd? Ongetwijfeld geeft het gros van de ondervraagden de BMW Z1 als antwoord, als dat kekke roadster-model je al meteen te binnen schiet. Maar weet je dat de designafdeling de Z1 eigenlijk anders had gezien?

Waarom? Dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in weer een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij neemt je mee naar 1985 en legt je het complete proces van de Z1 uit. Waarom is de Z1 er gekomen? Hoe kwam men op het idee van de bijzondere deurconstructie? Hoeveel zijn er gemaakt en waarom zijn dat er meer dan gepland? Maar bovenal, waarom stonden de designers van de Z1 niet achter het ontwerp van de opvallende BMW Z1?

Tongen los

De Z1 is een echte zonderling binnen het complete historische modellengamma van BMW, zoals de Z3 Coupé dat ook is. Hij draagt een bijzonder verhaal met zich mee, zoals de aangehaalde Z3 Coupé dat ook doet. En 35 jaar nadat het idee voor de Z1 ontstond, maakt hij nog steeds de tongen los, waarvoor we wederom een parallel met de Z3 Coupé kunnen treffen. Begrijp ons niet verkeerd, de twee hebben niets met elkaar te maken. De Z1 is vandaag de daag nog altijd een opvallende auto. Hij kent relatief veel fans, die het bijzondere model koesteren.

Vijf Nederlanders zijn eerste eigenaar

In Nederland staan er op 4 december 2020 precies 279 geregistreerd. We duiken even in de statistieken. De oudste Z1 op Nederland kenteken dateert van januari Z1. Het zijn er twee die toen voor de eerste maal werden geregistreerd. Weliswaar buiten Nederland maar alweer enkele jaren verblijven de twee in Nederland. Ook een exemplaar uit februari 1989 is in ons land aanwezig. Auto’s met een eerste registratie in 1989 zijn er 55. Uit 1990 dateren 107 exemplaren en 77 stuks kregen in 1991 een eerste eigenaar. De resterende exemplaren volgden later. Slechts vijf van de huidige 279 Z1-bezitters hebben de roadster destijds nieuw gekocht en bezitten de kekke cabriolet dus al 30 jaar!

Import

Hoewel deze allemaal nieuw in Nederland zijn geleverd, zijn het niet de enige Z1’s die destijds door de dealers zijn verkocht. Van de 279 stuks die momenteel operationeel zijn, zijn er 82 rechtstreeks van de fabriek naar Nederland gekomen, waar de auto voor het eerst wereldwijd op kenteken gingen. Leuk weetjes, afgelopen oktober werd er nog een Z1 deze kant opgehaald. Het is tot nu toe de enige die in 2020 deze kant op kwam. In het jaar ervoor was het er ook slechts één, net als in 2018 en 2017. In de afgelopen tien jaar kwamen 15 Z1’s de grens over. In sommige jaren twee (2015-2016) en zelfs vier (2010). Let wel, van het huidige wagenpark.

Dit zijn de kleuren

De meeste Z1’s in Nederland zijn gespoten in de kleur rood (108 stuks). Daarna volgt zwart als meest voorkomende kleur (77), gevolgd door groen (56). Van de Z1 in geel, waarvan er slechts 80 zijn gemaakt, zijn er 6 in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.