Autovisie
Autovisie Video 21 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen Phaeton uit productie

De allerlaatste Volkswagen Phaeton is gebouwd. Volkswagen heeft na veertien jaar de productielijn van de grote sedan stilgelegd. In april gaat de fabriek weer open voor het publiek, maar dan als – tijdelijk – museum.

Volkswagen Phaeton fabriek Dresden autovisie.nl
De laatste Volkswagen Phaeton.

Glazen fabriek

Volkswagen laat vanaf acht april in Dresden zien waar het merk mee bezig is op het gebied van elektrisch rijden en digitalisatie. Daar leent de fabriek, die de naam “Gläserne Manufaktur” (glazen fabriek) draagt, zich ook goed voor. Zoals de naam al aangeeft, was de fabriek in Dresden al praktisch een tentoonstelling, waar medewerkers in witte jassen met witte handschoenen de Phaeton produceerden, achter glazen wanden. Het is de meest bijzondere fabriek van het merk. De productie van de XL1 vond ook plaats in Dresden.

Vijfhonderd medewerkers

In totaal werkten er meer dan vijfhonderd medewerkers in de fabriek. Daar blijven er honderd van in Dresden, de rest van de medewerkers worden verdeeld over nabijgelegen fabrieken. Als de tentoonstelling afgelopen is, wordt de ruimte gebruikt voor afleveringen voor speciale voertuigen. Er bestaat ook een kans dat hij op een later moment weer gebruikt gaat worden voor de productie van een topmodel van Volkswagen.

Witte jassen, houten vloeren een heel veel glas. De fabriek in Dresden wordt gezien als een van VW’s mooiste productiefaciliteiten.

LEES OOK: VOLKSWAGEN PHIDEON IS PHAETON-OPVOLGER VOOR CHINA

Phaeton

Analisten berekenden dat Volkswagen op ieder verkocht exemplaar een verlies maakte van zo’n 28.000 euro. Hij kwam op de markt als de ultieme Volkswagen, maar wist nooit zijn verkoopdoelstelling van 20.000 auto’s per jaar te behalen. De laatste jaren liepen de verkopen alleen maar verder terug. Waar er in 2012 nog 10.190 Phaetons werden gebouwd, waren dat er in 2013 nog maar 5.812 en in 2014 waren dat er nog 4.061. Over 2015 zijn de cijfers nog niet gepubliceerd, maar we vermoeden dat deze lijn zich door heeft gezet. Voor de Chinese markt komt er een opvolger op basis van de Audi A6, de Phideon. In 2019 moet er vervolgens een volledig elektrische opvolger komen van de Phaeton.

Ook de facelift bracht niet het gewenste succes.

Testarchief

In 2002 reden we voor het eerst met de grootste sedan van Volkswagen. Hieronder de originele test:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.