Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 26 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Suzuki LJ 80 Q met uitneembare deuren

Melchior van Roekel bezit samen met zijn zoons verschillende terrein wagens. Zijn favoriet, de Suzuki LJ 80 Q, is er een die het terrein nooit ziet… 

Mijn opa is na zijn pensioen gaan doen wat hij echt leuk vond; handelen in auto’s. Ik was een jaar of 12 en was daar graag. De hele familie reed een auto van hem en mijn ‘eerste’ komt daar dus ook vandaan. Ik wilde natuurlijk een snelle wagen maar hij zei dan altijd: die verkoop ik jou niet, begin maar met een 1.4tje. Het is uiteindelijk zelfs een 1.3 – tje geworden; een Kadett. 

 Suzuki LJ 80 Q

Het handelen en de auto’s zijn ook mijn hobby geworden. Een vriend van me is ook auto – enthousiast nam met mee naar een 4×4 introductiedag. Ik vond het leuk, wilde dat eerst nog niet helemaal toegeven maar na een tijdje was ik om en kocht een oude 88 Pajero diesel. Met mijn beste vriend reed ik vaak offroad tochten maar we zochten meer uitdaging, meer richting voertuigbeheersing.

Uw Garage: Suzuki LJ 80 Q met uitneembare deuren
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Hij is gaan zoeken en uiteindelijk zijn we een keer gaan kijken bij het NK trail rijden. Dát was wat we zochten! Mijn zoons werden ook aangestoken en rijden vanaf hun elfde in dit soort auto’s. Ook trail wedstrijden, mijn oudste is zelfs een keer als navigator Nederlands kampioen geworden in zijn klasse. Ik heb ze ooit beloofd een auto voor ze te kopen als ik de kans krijg; in de toekomst kan ik misschien zelf niet meer rijden door problemen met mijn rug en dan kunnen zij met een eigen 4×4 doorgaan. 

 Niet een te grote motor

Ik zag een Suzuki LJ 80 te koop staan en dat was echt iets voor die mannen. Klein, licht, en – ik dacht net als mijn opa – een niet te grote motor. Toen we gingen kijken dacht ik gelijk die is gaaf! Ik was verliefd op dat ding! Ik heb niet eens iets van de prijs af proberen te halen, we hebben hem meegenomen.

De jongens hadden hun eigen 4×4! Maar hoe langer ik er naar keek hoe meer ik me af begon te vragen of het wel een goed idee was. Ze moeten nog veel leren, rijden de koppeling er misschien uit of ze rijden ergens tegenaan. En ik kwam er ook achter dat LJ’s steeds zeldzamer werden. Het is echt een bijzonder autootje. Ik heb ze dus verteld dat het toch niet ging gebeuren en had dus een tijdje twee hevig teleurgestelde zoons in huis.

Maar niet veel later heb ik mijn Mitsubishi Pajero verkocht en van de opbrengst kocht ik een Samurai voor ze. En nu is deze SJ 80 onze enige terreinwagen die het terrein nooit ziet. Met andere auto’s zoek ik de plassen op, met deze rij ik er met een grote boog omheen. 

Suzuki LJ 80 Q zonder deuren

Ik wist niets van de Suzuki toen ik ‘m kocht maar ben me er in gaan verdiepen en ben steeds wijzer geworden. Simpele dingen als een luchtfilter met een winterstand, daar kan ik blij van worden. Ik zette een foto op het LJ 80 forum en iemand herkende op de foto’s de parkeersper, een extra hendel om de achterwielen op slot te zetten. Daardoor weet ik nu dat de auto nieuw geleverd is in Duitsland.  

We hebben er met het gezin echt ontzettend veel lol van. We gaan er in de zomer mee naar de Rijn om lekker te zwemmen. We rijden een stuk met vriendjes en vriendinnetjes van mijn zoons en dochter en pakken dan een zandpad; ik word daar echt blij van.

De deuren kunnen er af en het dak natuurlijk. En dat maakt het nóg leuker. De afgelopen jaren waren soms niet makkelijk voor ons gezin. Ik reed ook weinig in de auto en stelde voor de LJ te verkopen. Maar mijn vrouw zei gelijk: de momenten dat jij achter het stuur van de Suzuki kruipt zit je echt altijd met een lach op je gezicht. Ze had gelijk, de LJ blijft. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.