Arno Lingerak
Arno Lingerak Uw garage 30 nov 2019

Uw Garage: Citroën Ami 8 (1978)

Michiel Stam ging met een vriend mee, op zoek naar een auto. Het werd de eerste kennismaking met zijn ‘auto voor het leven’, deze Citroen Ami 8.

Onze buren hadden vroeger twee auto’s. Zij reed Renault 16, hij Peugeot 504. Hij was helemaal autogek en kocht ook elk jaar het Autovisie jaarboek. Als buurman het uit had, kreeg ik dat van hem. En dan zat ik als klein jochie dus uren te bladeren. Steeds bleef ik hangen bij de Franse merken, geen idee waar-om. Mijn eerste auto moest een Franse worden, dat kon niet anders. Ik had net mijn rijbewijs en niet veel geld; die eerste werd dus een Eend. Op vakantie met die auto naar Frankrijk brandde nog in Nederland de ruitenwissermotor door. De wegenwacht bedacht een constructie met een stuk ijzerdraad en zo heeft mijn reisgenoot met een tang de ruitenwissers heen en weer bewogen tot we in Frankrijk op de sloop een ander motortje kochten…

Eend

Auto twee werd weer een Eend. Ik werkte inmiddels, dus dit was een beter exemplaar. Een vriend van me was ook enthousiast over de Citroen A-serie en besloot een Ami 6 Break te kopen. Aangekomen bij de garage waar de auto stond, viel mijn oog op de auto op deze pagina’s en ik vergat gelijk waarvoor we kwamen. Het triggerde iets bij me. Daar stond de auto die ik vroeger al interessant, maar tegelijk ook wat raar vond. En dan in die geweldige blauwe kleur! Als het over oude Citroëns gaat, zijn het altijd Eenden, DS’en of Tractions. De iets min-der populaire, minder iconische modellen zijn voor mij leuker, interessanter. Die auto moest ik hebben, maar ik dacht dat hij te duur zou zijn.

Toen ik later in 2001 op Citromobile de auto weer zag staan, bleek dat ik mijn Eend kon inruilen. Ik maakte een proefrit en het was gelijk geweldig. Hij zag er echt mooi uit en had het comfort van de Eend en ook het gevoel en geluid van de boxermotor, maar tegelijk was het iets meer auto. Stiller en daardoor nog comfortabeler. En al die eerste keer dat ik erin reed, dacht ik: dit is ‘m gewoon, deze gaat niet meer weg. En dat denk ik nog steeds. Ik heb meer auto’s gehad waar ik iets mee had, maar nooit was het zoals met deze Ami.

Reageer op artikel:
Uw Garage: Citroën Ami 8 (1978)
Sluiten