Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Hoe de Suzuki LJ-hobby van Piet uit de hand liep

Als het begrip ‘een uit de hand gelopen hobby’ érgens van toepassing is, is het bij Pieter Visser en zijn Suzuki LJ-verzameling.

Een vriend had midden jaren 80 een drie jaar oude LJ en vroeg of we die over wilden nemen. We hebben hem eigenlijk in een opwelling gekocht en mijn vrouw heeft daar 27 jaar in gereden.

Het begin van de uit de hand gelopen Suzuki LJ-verzameling

Ik had ondertussen behoorlijk aardigheid in die Suzuki’s en het sleutelen gekregen, ik wilde wel weer een ‘echte‘. Ze werden al schaars, maar aan onderdelen kon ik nog wel een auto bij elkaar halen. Zo heb ik een mooie stalen Suzuki LJ gebouwd uit originele onderdelen. Toen die klaar was wilde ik stoppen met het verzamelen en sleutelen maar al snel kon ik een project overnemen, een blauwe cabrio. Daar heb ik een nóg betere auto van gemaakt, die heb ik nu nog.

Suzuki LJ, piet, uit de hand gelopen hobby, verzameling
(Afbeelding: Autovisie)

En er volgden er meer… Ik kreeg wat naam in het wereldje en er werd mij aangeboden dealer te worden van plaatwerk uit Colombia. Daar moest een site voor komen en toen die er toch was heb ik de rest van de orderdelen daar ook maar op gezet. En toen is het uit de hand gelopen, vooral de afgelopen jaren tijdens corona. Het is nu een voortdurende zoektocht naar Suzuki-onderdelen. Ik heb auto’s en onderdelen over de hele wereld verkocht en ben daardoor overal geweest, van Qatar en Koeweit tot Colombia.

Veel geleerd van de projecten

Ik heb in het verleden veel gestrande projecten gekocht en daar heb ik veel van geleerd. Je moet vooruitkijken en voor jezelf afspreken wat je wil. Ga ik er mee het terrein in? Dan moet de Suzuki vooral technisch goed zijn. Ga ik er maar af en toe mee rijden en mag het niet te veel kosten? Dan kan je zelfs overwegen om de auto niet te spuiten maar te rollen. En je moet dingen uitbesteden, denk niet dat je alles zelf op een mooie manier kan doen. Wat ik niet nodig had heb ik snel doorverkocht, zo had ik weer ruimte. Wat ik wél nodig had heb ik om mij heen verzameld. Het zoeken en vinden van de goede delen, daar heb ik al zo veel plezier van.

Het wordt steeds lastiger om deze Suzuki’s nog origineel te krijgen of te bouwen. Ik weet hoeveel tijd het kost en hoeveel energie erin gaat zitten. Maar dat originele, daar geniet ik van. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Ik had in mijn vorige huis waar het wat stoffig was in de schuur alles onder kleden staan, maar dat is niks. Genieten is dat je het spul allemaal ziet. Ik sta hier soms in mijn garage gewoon een tijdje naar de auto’s te kijken.

Ik ben sinds een paar weken met pensioen, de auto’s staan klaar voor gebruik ik kan gemakkelijk naar buiten. Ik ga de Suzuki LJ’s nu vaker gebruiken, ze zijn immers om mee te rijden, hebben ook allemaal apk en staan startklaar. Er gaan duimen omhoog en iedereen praat dan met je. En daar heb ik nu alle tijd voor.

Uw Garage: Jellie restaureerde haar Mercedes 190, en die is te mooi!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.