Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 4 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Barkas 1000 – Genieten van een tweetakt

Het enige wat ik nu af en toe moet doen, is de tweetaktbenzine mengen. Daarna is het instappen, sleutel omdraaien, rijden en genieten.

Tonnie Jacobs heeft iets met tweetaktmotoren. Een Trabant had hij al, dus toen hij op het spoor van een Barkas kwam…

Tweetakt: simpel en betrouwbaar

Ik ben mijn werkzame leven begonnen als leerling-monteur bij Auto Union. Ik was toen al weg van het tweetakt-gebeuren; simpel en betrouwbaar. Mijn zoon Mark kocht jaren geleden een Trabant. Die auto was al snel weer weg, maar bij mij was het tweetaktgevoel weer komen bovendrijven. Toen ik er ook een te koop zag, ben ik eropaf gegaan en kocht ik een slechte auto die nu als nieuw weer hier op het pad staat.

Barkas 1000, tweetakt
De Barkas 1000 heeft een tweetakt motor. (Afbeelding: Autovisie Magazine)

In 2017 hoorde ik van vrienden, die wisten van mijn autohobby, dat er hier in de buurt een busje onder een zeil stond. “Ik weet niet wat het is en van de eigenaar krijg ik ook niets los.” Mijn interesse was gewekt, we zijn erheen gereden en het bleek een Barkas combi te zijn. De eigenaar wilde niets van verkoop weten, maar wist wel waar er nog een te koop stond. En dat was deze B1000. Hij was nog in bedrijf, maar de toenmalige eigenaar werkte er ook mee over de Duitse grens en dat gaf problemen. We zijn er een paar keer heen geweest, werden het eens over de prijs en toen had ik een Barkas. Met heel veel gaten en een interieur dat er los bij zat. We zijn eraan begonnen en hebben de auto met de hele familie in een periode van drie jaar teruggebracht naar nieuwstaat.

Alles is aangepakt bij de Barkas

Eigenlijk is alles aangepakt. De techniek natuurlijk; gewone dingen als remmen, wiellagers, luchtfilter en bougies. Elk plaatdeel hebben we onder handen moeten nemen en ook het interieur, van de vloerbedekking tot de bekleding van de hemel. Ook is er bijvoorbeeld heel wat bedrading verwijderd en het gedeelte wat er wél in hoorde, is in orde gemaakt. Het is eenvoudige techniek, maar soms blijken heel gewone dingen toch best lastig. Bij het maken van een contactsleutel is er altijd een basis voor de sleuven in de lengterichting en die was er voor de Barkas-sleutel niet.

Uiteindelijk is er een helemaal op maat gefreesd, maar ik heb denk ik wel 20 eerdere versies liggen, die allemaal net niet passen. Voor de remmen vond ik wielremcilinders in Dantzig, maar de hoofdremcilinder hadden ze daar niet, die komt weer heel ergens anders vandaan. Het is een kleine wereld en bedrijven hebben wel contact met elkaar en verwijzen ook door als ze weten dat onderdelen ergens anders te koop zijn.

Barkas 1000, tweetakt
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Het vrijloopsysteem van de eerste versnelling was defect en niet meer te krijgen. Daar hebben we dus een complete andere bak voor moeten halen. De originele bak ligt in de opslag, wie weet komt er nog eens een revisieset op de markt. De originele motor zit er nog wel in. De eerste keer dat we op pad gingen, stond de hele straat blauw over een afstand van 500 meter. Nu is dat beter; een klein blauw wolkje na het starten en dan kunnen we op pad.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.