Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 26 sep 2020

Uw Garage: Autobianchi Bianchina Panoramica (1967)

“Als je de naam van de auto voluit schrijft, is die tekst langer dan de auto zelf”, zegt Ton Andela altijd. Het verhaal van een forse kerel en een piepklein autootje: een Autobianchi Bianchina Panoramica.

“Evenementen, races, shows – als er in de buurt wat te doen was op autogebied ging ik er vroeger al op af. Dat waren je kansen om bijzondere auto’s te zien. Nu heb ik twee zoons en de jongste is ook helemaal gek van auto’s. En nog steeds vind ik het leuk om er – nu samen – op uit te gaan. Laatst waren we op pad om een collectie te bekijken en daar zagen we bijvoorbeeld voor het eerst een ASA. Ik wist van het bestaan van het merk, maar had er met mijn 58 jaar nog nooit een gezien. Dat is bijzonder, dat vind ik mooi.”

Tussen de Alfa’s en Maserati’s

“We gaan vaak naar dealers en handelaren hier in de buurt, bedrijven waarvan we weten dat ze iets bijzonders hebben staan. Zo waren we vorig jaar bij een specialist in Italiaanse auto’s en daar stond deze piepkleine Autobianchi midden in de showroom tussen de Alfa’s en Maserati’s. Eerst hebben we deze bekeken, daarna al het andere fraais. En toen we alles gezien hadden: toch terug naar deze auto. We waren het eens: dit was tóch de mooiste auto in de hele showroom. Thuisgekomen vertelden we wat we gezien hadden en hoe enthousiast we daarover waren. “Wat moet je daar nou mee?”, was de eerste reactie van mijn vrouw. En ik moet eerlijk toegeven: dat wist ik ook niet. Je kan er weinig mee, het is hobby, maar het is zo’n verschrikkelijk leuk ding!”

“Je moet geen haast hebben, maar de meeste mensen hebben er begrip voor dat je bijvoorbeeld wat langzamer invoegt. Het is ook wat rumoerig, je moet met wat stemverheffing met elkaar praten, terwijl je toch dicht tegen elkaar zit. Met een breedte van net 1,30 meter is het altijd knus in deze auto. We zijn er toevallig tegenaan gelopen, maar man, wat zijn we er blij mee”

Autovisie Magazine nummer 20

Het hele verhaal van Ton Andela en zijn Autobianchi lees je nu in Autovisie Magazine nummer 20!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uw Garage: Autobianchi Bianchina Panoramica (1967)
Sluiten