Autovisie
Autovisie Nieuws 25 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom Pagani Huayra een kunstwerk op wielen is – Sjoerds Weetjes #204

Zeg nu eerlijk, hoe vaak ben jij al een Pagani Zonda of Huayra tegengekomen? De kans dat je er een spontaan tegen het lijf loopt, is uiterst klein, en zeker in Nederland. Toch, er zijn enkele exemplaren in Nederland en dit is er een van. 

Het is de Huayra waarmee Pagani in 2012 de wereld verraste. Slechts 100 exemplaren zagen van de coupé het levenslicht en dit exemplaar zag in 2013 het levenslicht. De Pagani-dealer in Duitsland had de eer hem af te leveren aan een gefortuneerde belegger, die de sportcoupé meer als kunstobject zag dan als vervoersmiddel. Deze specifieke Huayra werd wel degelijk van een kenteken voorzien, maar pas in 2015. Vanuit Engeland is de super-de-luxe en uiterst fraai afgewerkte sportwagen naar Nederland gekomen. 

Genieten

De huidige eigenaar, de in Rijssen gevestigde klassiekerspecialist Bloemendaal, stelde de Pagani Huayra beschikbaar voor Sjoerds Weetjes, zodat liefhebbers niet alleen van de auto kunnen genieten, tevens bijzonderheden krijgen te horen. Want weet je hoe Pagani’s eerste model eigenlijk zou heten? Weet je waarom Pagani een motor van Mercedes-Benz gebruikt? En waarom de fabrikant wel moest overstappen op een turbomotor in plaats van een atmosferisch blok? En weet je waar je je bagage allemaal kwijt kunt. 

In deze aflevering van Sjoerds Weetjes vertellen we je alle belangrijke en bijzondere details van de Pagani met zijn moeilijk uit te spreken naam Huayra. Want dat de Pagani, net als de Zonda, opvallende extremisten is wel direct duidelijk. Het is automobiele kunst. 

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een wekelijkse videorubriek van Autovisie. In elke aflevering duikt redacteur Sjoerd van Bilsen in de wondere wereld van de automobiel. Hij praat je bij over nieuwe modellen, over bijzonderheden van een specifiek model, over foutieve zaken, over  het achtergrondverhaal van een bepaald type. Zo werden in eerdere afleveringen het ontwikkelingsverhaal van de Mercedes SLK uit de doeken gedaan, legde hij het geheim van de Peugeot e-Legend concept car uit, vertelde hij dat de BMW Z3 Coupé een hobbyproject van enkele techneuten was en laat Sjoerd zien dat de Seat Exeo een licht gefacelifte Audi A4 is. 

Volg Sjoerds Weetjes elke week via Autovisie.nl, YouTube.com/autovisie of Facebook.com/sjoerdsweetjes. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.