Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 9 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Test: Volkswagen Tiguan vs. Kia Sportage

De vorige Volkswagen Tiguan had het zwaar met de concurrentie uit het Verre Oosten. Met een lagere prijs en meer ruimte moet de nieuwe beter klaar zijn voor de strijd. Maar ook de concurrentie heeft niet stilgezeten: met de nieuwe Sportage heeft Kia een sportief ogende en rijdende auto neergezet. Dus gaan we voor de veilige Volkswagen of de sportieve Kia? In Autovisie Magazine nummer 17 neemt de Volkswagen Tiguan 1.4 TSI het op tegen de Kia Sportage 1.6 T-GDi.

Als ‘de belangrijkste auto van onze Europese operatie’ heeft Kia zijn nieuwe Sportage de wereld in gestuurd, het model dat momenteel het beste laat zien hoeveel vooruitgang de Hyundai Motor Corporation de afgelopen jaren geboekt heeft op het gebied van design, techniek en bouwkunst. Het is geen geheim dat het daarbij vooral Volkswagen als de maatstaf cq. het doelwit in het oog heeft gehad. En we weten sinds de eerste kennismaking dat het gat met de Duitsers, als het überhaupt nog bestaat, inmiddels heel klein is. Daarbovenop doet deze Sportage zijn naam voortaan daadwerkelijk eer aan. Met name als GT-Line is het met recht een sportief ogende en rijdende auto, terwijl Volkswagens door de bank genomen vooral een risicoloos allround karakter hebben. Zeker de Tiguan, die bij uitstek profiteert van de kwaliteiten die alle Volkswagens zo goed maken. Zaken als binnenruimte, ergonomie, (praktisch) comfort en keuzevrijheid zijn in dit segment nou eenmaal belangrijke aankoopoverwegingen. Ook al is de Tiguan goedkoper dan zijn voorganger, al dat moois wordt niet voor niets op de trein van Wolfsburg naar Leusden gezet. En Kia is onder andere door een andere prijsstructuur (met weinig tot geen losse opties) en productiefaciliteiten (in lagelonenlanden) ondanks de kwaliteitssprong nog steeds een prijsvechter om rekening mee te houden. Dus gaan we voor de veilige Volkswagen of de sportieve Kia?

Kosten, veiligheid & uitrusting

Volkswagen verwacht het meeste van de Tiguan in de hoedanigheid zoals hij hier voor ons staat. Met een 150 pk 1.4 TSI-benzinemotor, een zestraps DSG-bak en het Connect Edition uitrustingsniveau, die tezamen 36.700 euro op de display van de rekenmachine toveren. Reken er nog zo’n 500 euro bij voor metaallak en je kunt zo de weg op. De Connect Edition is gebaseerd op de Comfortline en voor een gunstig tarief voorzien van een Executive-pakket, DAB+ radio, spraakbediening en chromen dakrails. Zoals de naam doet vermoeden is dan naast hetgeen aangegeven in het uitrustingsoverzicht nog het een en ander toegevoegd om je in contact met de buitenwereld en je auto te brengen. Denk aan een infotainmentsysteem met mobiele online-diensten, en de myVolkswagen app, waarmee je op afstand diverse parameters kunt aflezen. Voorts is er nog voor 10 mille aan opties over deze Tiguan uitgestort, die allemaal leuk, maar niet noodzakelijk zijn. Maar enig budget om wat bij te shoppen is er in deze vergelijking wel. Lees het complete verhaal later deze week in Autovisie magazine editie 17. Verkrijgbaar vanaf donderdag 11 augustus.

Lees Autovisie magazine digitaal

De nieuwste editie van Autovisie Magazine is vanaf donderdag 11 augustus ook te downloaden via de Autovisie magazine app of via de Android app. Digitale edities van het magazine zijn gratis te lezen voor Autovisie-abonnees.

Fotografie: Sytse Dijkstra

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.