Autovisie
Autovisie Video 20 jul 2015

Tesla Model S P85D nog sneller in Ludicrous Mode

Welja, alsof de 700 pk sterke Model S P85D nog niet snel genoeg is, doet Tesla er nog een schepje bovenop. Een batterijupdate brengt de P90D (zoals hij dan heet) wat acceleratie betreft in het territorium van de supersportwagens.

Kopers van een nieuwe Model S P85D kunnen hun Tesla laten upgraden naar P90D en krijgen daar niet alleen een 6 procent groter bereik voor – 482 km bij een snelheid van 105 km/h – maar ook een zogenoemde Ludicrous Mode, waarin de P90D in 3,0 seconden naar 100 km/h sprint. Daarmee is hij 0,3 seconden sneller dan de P85D in Insane Mode.

De Model S P90D dankt zijn toegenomen acceleratievermogen aan een batterijpakket dat niet langer 85 kWh levert, maar 90 kWh. Daarbij heeft Tesla een nieuwe zekering ontwikkeld , die constant de stroom meet en de kracht met extreme precisie kan onderbreken. Ook is de zekering ontworpen om de toegenomen ampères (was 1300, is nu 1500) aan te kunnen zonder te smelten.

“Lightspeed is too slow. We’ll have to go to Ludicrous Speed!”

De update van P85D naar P90D kost 3200 euro. Wie ook de Ludicrous Mode erbij wil hebben, moet nog 10.700 euro dieper in de buidel tasten. Beide zijn te bestellen door bestaande P85D-eigenaren, maar Tesla raadt ze dat af. Elon Musk verwacht dat de batterijcapaciteit ieder jaar met 5 procent omhoog gaat. Daarom kunnen P85D-bezitters beter nog een paar jaar wachten.

Waar Musk de term Ludicrous Mode vandaan heeft, meldt hij niet, maar het kan niet anders dat hij met een schuin oog naar de film Spaceballs heeft gekeken. In deze flauwe parodie op Star Wars gaat de slechterik Dark Helmet tegen het advies van zijn officieren in en schakelt zijn ruimteschip over op Ludicrous Speed. Want: “Lightspeed is too slow. We’ll have to go right to Ludicrous Speed!”