Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 30 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Kei-gave kabouter of nog steeds een saaie stadsauto? Suzuki Alto Works

De Suzuki Alto Works is een opgevoerde variant van een zogenoemde kei-car. Piepkleine stadsauto’s die werden meegezogen in de GTI-gekte van de jaren tachtig en negentig. De compacte scheurijzers kwamen in allerlei bizarre varianten. Met een turbo, full-time 4WD, een gestript interieur of juist heel luxe. Deze Alto Works stamt uit 1996 en moet 4500 euro kosten. In deze Peters Proefrit het antwoord op de vraag of het een knotsgekke kabouter is of nog steeds een saaie stadsauto?

De Suzuki Alto Works onderscheidt zich met aangepaste bumpers, de luchtinlaat op de motorkap en de dubbele uitlaat duidelijk van de oersaaie normale Alto. De zijskirts met eervol Works-embleem benadrukken dat dit een uitvoering is voor liefhebbers. Onder de motorkap ligt een dwarsgeplaatste 657 cm3 grote driecilinder met turbo, intercooler en een enkele bovenliggende nokkenas. Hij levert 64 pk en 98 Nm, waarmee de voorwielen 670 kg vooruit moeten trekken. Dit exemplaar is voorzien van een drietraps automaat, maar van deze generatie zijn ook varianten met een handbak, vierwielaandrijving en dubbele bovenliggende nokkenassen geleverd.

Toerenteller tot 10.000

De prestaties van de Suzuki Alto Works zijn in theorie niet indrukwekkend, maar de snelheidsbeleving is best flink. Tot een gangetje van 80 km/h kun je medeweggebruikers zelfs verrassen. De driecilinder roffelt, vibreert en reageert voldoende scherp op het gaspedaal. De automaat tempert de werklust van de turbomotor, maar schakelt verder niet storend langzaam. Het blokje draait makkelijk toeren zoals Japanse motoren dat kunnen. Het rode gebied begint pas bij 7500 en over de hele linie loopt hij goed door.

Optelsom

Zoek een bochtige polderweg op en de compacte Suzuki Alto Works raakt in zijn element. Hoe krapper de slingers, hoe groter het feest. Lichtvoetig en beweeglijk laat hij zich met een vermakelijk tempo door bochten gooien. Hij helt flink over, het smalle rubber houdt nog aardig lang grip door het lage gewicht en hij schuift rustig over de voorwielen. De besturing biedt een natuurlijke tegendruk, enige precisie en bij veel uitslag zelfs wat gevoel. Zo ga je helemaal op in dit grappige concept, waarin het niet om rauwe snelheid gaat. Maar om de optelsom van alle factoren en dan werkt zo’n Suzuki Alto Works aanstekelijk. Voor slechts 4500 euro levert deze heetgebakerde dwerg in de juiste omstandigheden groot plezier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.