Dennis Wilman
Dennis Wilman Video 7 sep 2019

Schollens Woestijnrat Buggy Gerrit van Giessen – Uw Garage

Gerrit van Giessen kocht zijn Woestijnrat een kleine veertig jaar geleden en is inmiddels vele motoren, drie laklagen en heel veel plezier verder. Een bijzonder bezit, kijk verder in deze aflevering van Uw Garage.

Toen ik begon met autorijden mocht dat geen geld kosten. Dus kwam er een Kever, daar kon ik zelf aan sleutelen. Die eerste kocht ik van de pastoor, maar daar was de zegen kennelijk al vanaf gehaald want alles wat kapot kon, gíng ook kapot. Ik heb daarna nog heel veel Kevers gehad, altijd goed rijdende auto’s, iets opgevoerd en met Koni sportschokbrekers eronder. Ik heb er zelfs ooit een gebouwd met een Porsche 356-blok met twee dubbele carburateurs. Bloedsnel was die auto. Een technische opleiding heb ik nooit gehad, maar mijn hart ligt bij de techniek en dan leer je al doende. Ik begin gewoon ergens aan en ben niet bang om fouten te maken.

Kevers

Maar ja, die Kevers raakten uit de mode en toen kocht ik een Golf GTI. Daar moest ik alleen weer mee leren rijden. Wat is dat anders dan zo’n achterwielaandrijver met het blok achter- in! Ik ben daarna altijd bij Volkswagen gebleven. Ik kwam dus ook af en toe bij de dealer en daar wisten ze dat ik gek was van Kevers. Toen ik daar op een dag in 1980 binnenliep werd me gevraagd even te komen kijken. “We hebben iets leuks voor je!” En daar stond een buggy, een niet helemaal afgebouwd project. Een Schollens Woestijnrat. Men was van plan ge- weest deze auto dagelijks te gaan rijden, maar de bouwer stond tijdens de proefritten telkens met pech langs de weg. Uiteindelijk hebben ze hem ingeruild voor een gewone auto. Die buggy was niet duur en ik had nog twee broers dus dat was een mooi gezamenlijk project. Er deugde weinig aan, we hebben hem weer helemaal afgebroken. Tijdens de opbouw bleek ook nog dat het onderstel niet best was, dus op naar de plaatselijke sloop voor een andere Keverbodem. Die is ingekort, dat laswerk deed ik toen al zelf. Het is een nauwkeurig klusje om het netjes en recht te maken. In april 1982 heb ik er een kenteken voor gekregen.

Van de Kever met het Porsche-blok had ik nog schijfremmen over. Die hebben we voor gemonteerd. En er is een bak onder gekomen van een VW 1600, die heeft langere verhoudingen. Later heb ik ook achter schijven gemonteerd. Er zitten betere schokbrekers onder en de remdruk is handmatig te verdelen tussen de voor- en achterkant. De achterschermen zijn breder gemaakt zodat de banden beter pas- sen. Die lijken heel breed, maar zijn gewoon 225. Voor zit er 165 onder, dat zou eigenlijk nog smaller mogen. In de loop der tijd hebben er allerlei motoren in gezeten, eigenlijk alles tus- sen de 1200 en de 1800 die er nu in zit. Er heeft weleens een blok in gezeten waarbij ik na elke rit olie moest tanken en benzine bijvullen… Er is in die tientallen jaren van alles mee gebeurd. Ik ben weleens over een betonnen blok heen gereden; de motor bleef haken dus die bleef achter. En we hebben ook wel eens heel snel een trekker moeten halen omdat de buggy vast- zat aan de rand van een rivier terwijl het water opkwam. Maar het is een buggy hè, dus hij is lekker makkelijk te repareren.

Buggy

Het is echt anders rijden: je zit ín een auto, maar óp een buggy. Het is een lekker scheur- ijzer en in haakse bochten zo snel, hij ligt echt ongelooflijk vast op de weg. Zeker als je een Kever gewend bent kun je er hard mee rijden. Het is wel een gevaarlijke auto als je die motor achterin niet gewend bent. Ik laat dan ook niet iedereen erin rijden. Er zit geen extra gewicht voorin voor wat meer druk op de vooras, dat deed ik in mijn Kevers ook nooit. Goed uitlijnen, is het devies. En het chassis moet recht zijn, dan rijdt het echt goed.

De Woestijnrat wordt gebruikt voor ritjes in de buurt, maar ook voor meerdaagse evenementen in het buitenland. Leuke toertochten met de Buggyclub, een flink stuk rijden en dan een barbecue, erg gezellig. En hij gaat mee op vakantie, op de aanhanger door heel Europa. In Monaco vielen we eens midden in de voor- bereidingen voor de Formule 1. Zijn we met de buggy vier keer het circuit rond geweest! In de winter rij ik er niet mee, er zit ook geen kachel in. Maar als het sneeuwt, kleed ik me dik aan en ga ik heerlijk buiten spelen!

Reageer op artikel:
Schollens Woestijnrat Buggy Gerrit van Giessen – Uw Garage
Sluiten