Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Review 6 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De Maserati GranTurismo is beter dan ooit, op één belangrijk onderdeel na…

De compleet nieuwe Maserati GranTurismo is op vrijwel alle vlakken aanzienlijk beter dan zijn voorganger, op één belangrijk onderdeel na…

Wie Maserati zegt, zegt vierzits sportcoupé. Daarom ziet het Italiaanse edelmerk de GranTurismo ook als zijn belangrijkste model. Wij reden de volledig nieuwe generatie in de voorlopige topuitvoering: de Trofeo.

De nieuwe Maserati Gran Turismo

Door de GranTurismo voortaan met een biturbo V6 of volledig elektrische aandrijving in de markt te zetten, ontketent Maserati intern een ware revolutie. Maar de ontwerptaal van de tweede generatie GranTurismo is juist een treffend voorbeeld van evolutie. Als inspiratie diende de A6GCS uit de jaren ’50, waarvan de vooruitgestoken ovale grille, de geprononceerde wielkasten en aflopende bilpartij met hoog doorgetrokken achterruit onder meer in een moderne vorm zijn gegoten.

De GT was altijd al een forse auto, maar is nogmaals langer, breder én lager geworden zodat de fysieke aanwezigheid in het verkeer nu helemaal onmiskenbaar is. Voor mensen tot een lengte van circa 1.85 meter is het ook een volwaardige vierzitter, met alleen een ietwat krappe bagageruimte als enige beperking voor de status van ideale roadtripper.

Zowel qua zitcomfort, afwerking als materiaal- en componentenkeuze is er in het interieur een enorme vooruitgang geboekt ten opzichte van de vorige Maserati Gran Turismo. Gelukkig is de vormgeving van het digitale dashboard enigszins op klassieke leest geschoeid en ogenschijnlijk vooral op goede afleesbaarheid en bedieningsgemak gefocust.

Geen V8 meer

De heerlijk klinkende V8 is omwille van een lager verbruik helaas ingeruild voor een drieliter V6 met twee turbo’s, maar die heeft in de Trofeo uitvoering wel 550 pk en 650 Nm aan de standaard vierwielaandrijving af te geven. Een achttrapsautomaat is standaard, evenals luchtvering en variabele schokdempers. Variabele rolstabi’s en vierwielsturing ontbreken omdat Maserati de GT graag zo licht en naturel mogelijk zag.

Voor zo’n grote auto is 1790 kilo (inclusief vloeistoffen, ex. bestuurder) inderdaad niet slecht. Of Maserati het met de relatief conventionele ondersteltechniek en de nieuwe aandrijflijn wederom voor elkaar heeft gekregen om een van de meest begeerlijke vierzits supercoupés te realiseren, zie je in de video. Daar wringen we de 271.576 euro kostende uit op de mooie wegen in het Italiaanse heuvellandschap nabij ‘Supercar Valley’ waar zowat alle Italiaanse sportwagen merken gevestigd zijn. De GranTurismo maakte indruk, maar één belangrijk onderdeel stelde een beetje teleur…

Maserati

Gran Turismo

9 Score

Pluspunten

  • Uiterlijk
  • Praktisch comfort
  • Onderstel

Minpunten

  • Motorgeluid
  • Alleen als 4x4
  • Prijs

De compleet nieuwe Maserati GranTurismo is op vrijwel alle vlakken aanzienlijk beter dan zijn voorganger, op één belangrijk onderdeel na: de motor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.