Stijn Kuster
Stijn Kuster Review 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Audi RS5 Competition Plus: Geen auto voor influencers!

Audi heeft op de RS4 en RS5 (Sportback) het Competition Plus pakket ontwikkeld, speciaal zij die houden van sportief rijden. Een 14.598 euro kostend optiepakket met daarin een aantal interessante ‘goodies’ die de Audi RS-modellen wendbaarder moeten maken.

Sportieve Audi’s staan vooral bekend om hun indrukwekkende snelheid in rechte lijn en buitengewoon voorspelbare weggedrag. Voor de meeste klanten voldoende aanvulling op de mooie interieurs en overdaad aan dagelijks comfort, maar er zijn ook mensen die meer willen. Meer rijdynamiek in het bochtenwerk, om precies te zijn.

Audi RS5 Competition Plus

Meest in het oog springende item is een set van vier zogenaamde ‘coilover’ schokdempers die in samenwerking met onderstelspecialist KW Suspensions zijn ontwikkeld. Hiermee kan handmatig de rijhoogte van de auto worden aangepast, alsmede de lowspeed en highspeed demping, plus de rebound karakteristiek. Afstelling is een kwestie van ouderwets handwerk, met ringen en knopjes om aan te draaien. Om de klant op weg te helpen, wordt een boekje bijgeleverd met tips en tricks om tot de ideale afstelling te komen. Plus waarschuwingen, aangezien een verkeerde set-up een behoorlijk instabiele wegligging kan opleveren!

Audi RS5 Competition Plus, infuencers

De dempers van de Audi RS5 werken samen met twee kilo lichtere, gesmede 20-inch wielen, andere stabi’s, Pirelli P Zero sportbanden en een aangepaste afstelling van het Audi sportdifferentieel op de achteras. Alles om het traditionele onderstuurde karakter in een meer neutrale set-up te veranderen. Leuke bonus is de verhoging van de topsnelheid naar 290 km/h. Een goedmakertje, aangezien het motorvermogen van de drieliter V6 twin turbo blijft steken op 450 pk en 600 Nm.

Audi RS5 Competition Plus, infuencers

In het pakket zijn verder nog diverse optische verfraaiingen en comfortopties zoals sportstoelen opgenomen, waarmee de forse prijs wat beter te verklaren is. Voor koolstofkeramische remmen zul je echter nog eens 7.260 euro moeten bijbetalen.

Geen auto voor influencers, wel comfortabel

Denk niet dat de Audi RS5 Competition Plus met dit pakket in een staf afgeveerd circuitmonster verandert, want de prijzige dempers zijn bij normaal straatgebruik in de standaard setting juist comfortabeler dan het standaard onderstel. Voor circuitgebruik raad Audi aan om de rijhoogte met een centimeter te verlagen en de demping een paar klikjes straffer te zetten. Met die setup hebben we de RS5 mogen uitproberen op het uitdagende Ascari circuit in Zuid-Spanje. Kijk de video om te zien of sportieve Audi’s qua dynamiek eindelijk met BMW’s en Porsches kunnen wedijveren.

Audi RS5 Competition Plus, infuencers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.