Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Autovisie vlog 5 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Reportage: Een monsterrit met een Citroën Méhari

Terwijl de nieuwe Citroën E-Méhari werd voorgesteld, haalden wij een oude makker op in Italië. We vlogen in twee uur naar Pisa, maar de retourtrip werd een wereldreis. Een verslag van ruim tweeduizend kilometer in een klassieke Méhari.

Mooi fenomeen, die vele herinneringen aan vroeger. Bij mij openbaren ze zich vaak als een kraslot: langzaam worden de contouren zichtbaar, maar niet vaak kloppen alle cijfers. Bovendien heb ik de neiging om de heldenstatus van een bepaalde auto fors te laten groeien naarmate de tijd verstrijkt. Dus herinner ik me de Méhari’s die ik dik twintig jaar geleden bezat vooral als fantastische autootjes. Wat zou daar nu van overblijven als ik achter het stuur van mijn zojuist aangeschafte Méhari kruip en hem gewoon over de weg naar huis rijdt? Gekkenwerk, absoluut, maar ook een modern avontuur. Overpeins maar even mee: dik 2000 km over hoofdzakelijk binnenwegen van Noord-Italië naar Nederland, in een auto die naar de hedendaagse maatstaven presteert als een tractor. Met 29 pk om de boel vooruit te krijgen en een koetswerk met de stroomlijn van een strandhuisje zit er zelfs als alle zeilen worden bijgezet nooit meer in dan 100 km/h.

”Met zo’n 2CV-achtige kun je bijna vol gas over elke drempel, dankzij de enorme wieluitslag”

Transavia-captain Straver is exact in zijn voorspelde reisduur, vlucht HV5423 naar Pisa duurt inderdaad de voorspelde 1 uur en 48 minuten. Daarna volgt dik anderhalf uur Autostrada met de huurauto voor we het bedrijfsterrein in Arezzo oprijden. Daar heb ik precies twee weken eerder na een oppervlakkige ontmoeting ‘ja’ gezegd tegen mijn oude liefde. Met als gevolg dat ik me de afgelopen dagen geregeld heb afgevraagd wat me in hemelsnaam bezielde om na een zeer kortstondige ontmoeting in een slecht verlichte hal over te gaan tot aankoop. Hoe dan ook: de weg terug naar huis is lang en gaat plaatsvinden achter het stuur van de Méhari. Die er gelukkig net zo goed uitziet als in mijn herinneringen. Bovendien start hij zoals is beloofd in één keer. De eerste missie is 160 km terugrijden naar Pisa om daar de huurauto te droppen.

Meer lezen over het avontuur met de Méhari? Lees het complete artikel ‘Reportage: In een Méhari van Arezzo naar Amsterdam’ (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.