Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 1 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Rijden met de goedkoopste EV van nu: de Renault Twingo Z.E. – Video

Nadat we begin dit jaar kennis konden maken met de Renault Twingo Z.E., gaan we nu voor het eerst de weg op met de goedkoopste EV van dit moment.

Het A-segment kent zware tijden. Door de strenger wordende uitstootregels in Europa zijn autofabrikanten genoodzaakt om kleine stadsauto’s nog zuiniger te maken dan ze al zijn. Toch is dat in veel gevallen helemaal niet mogelijk, waardoor elektrificatie voor nu de enige oplossing lijkt. Maar ook daar zit weer een probleem aan, want door de toevoeging van een accu worden dat soort auto’s relatief heel duur. En dat is lastig in een segment waar prijzen een enorme rol spelen. Verschillende fabrikanten worstelen daarom met de opvolgers van hun huidige stadsauto’s. Renault heeft wél een keuze gemaakt voor de komende vijf jaar, en introduceert nu een elektrische A-segmenter: de Twingo Z.E.

Smart ForTwo en ForFour

En dat pakken ze in Frankrijk best slim aan. De huidige Renault Twingo is – volgens de fabrikant – ontwikkeld met een elektrische aandrijflijn in het achterhoofd. Daarom is er in het koetswerk van de standaard Twingo genoeg ruimte voor een accupakket, waardoor er geen binnenruimte verloren gaat. De elektromotor ligt – net als bij de ICE-versie – op de achteras. Daardoor is ook de bagageruimte van de Twingo Z.E. gelijk aan die van de benzinegestookte Twingo’s. De aandrijflijn is trouwens ook niet nieuw, want die ligt ook al een tijdje in de elektrische Smarts, die naast de Twingo van de Sloveense productieband rolt. Dat maakte ‘t voor Renault dus makkelijker om ook met een elektrische Twingo te komen. Desondanks spreekt de Franse fabrikant liever over ‘een afgeleide elektromotor van de Zoe’, maar de specificaties zijn exact hetzelfde. Hij heeft een vermogen van 60 kW en een koppel van 160 Nm. De topsnelheid bedraagt 135 km/h. Sprintcijfers deelt Renault (nog) niet, al duurt het zo’n vier tellen om de 50 km/h aan te tikken.

Twingo Z.E.

Wel plaatst Renault een grotere accu in de Twingo Z.E. Het pakket meet in de stadsauto’s van Daimler namelijk maar 17,6 kWh, maar heeft in de Twingo Z.E. een capaciteit van 22 kWh. Daarmee komt de kleine Fransoos volgens de fabrikant zelf tussen de 190 en 250 kilometer ver op een volle lading stroom. Bijladen kan bij een publiek laadstation met maximaal 22 kW. Daarmee is de Twingo Z.E. (net als de Renault Zoe) een snellader bij een publieke laadpaal, maar hij kan niet aan de snellader worden gehangen. Dat is dus wel een punt om rekening mee te houden.

Prijs Renault Twingo Z.E.

Prijzen voor de Twingo Z.E. beginnen bij €20.590. Da’s meer een lokkertje, want eigenlijk is de Collection-versie pas interessant. Die heeft namelijk zaken als een multimediascherm en airconditioning, en is er vanaf €22.090. Wil je weten welke uitrustingsniveau’s er bestaan en welke prijzen daar bij horen? Lees dan verder in dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.