Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 23 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Raging Bulls: Lamborghini Gallardo Offroad vs Urus – VIDEO

Een sportauto is tegenwoordig wat gewoontjes. Het moet wilder, ruiger, lawaaiiger en sneller. Gek is niet gek genoeg. Sportwagenfabrikant Lamborghini heeft een Super SUV in de vorm van de Urus. Maar het kan nóg exclusiever met deze omgebouwde Gallardo Offroad.

Lamborghini’s zijn niet voor verlegen figuren en zo’n Urus trekt overal bekijks met zijn knokige koetswerk. Onhandig groot, veel te breed en toch wil iedereen hem hebben. De agressief verbouwde Gallardo gaat echter nog een stapje verder. Hoger op de poten, verbreed en van allerlei ruige accessoires voorzien. Hij wijkt enorm af van de normale sportauto uit 2004 waarvan hij afgeleid is. Rijdend tussen het normale verkeer geeft hij het gevoel dat je op weg bent naar de frontlinie. In volledige bewapening, met de haan op scherp en de pin al uit de granaat.

Vingers in de oren

Op rotondes houdt het gepeupel halt en mag je altijd voor in de Gallardo Offroad. Uit respect en angst, of verblinding, dat kan ook. De verstralers staan aan en de ledlampen op het dak degraderen het waterige zonnetje tot een zwak brandend peertje. Mocht dat allemaal niet imposant genoeg zijn, dan gaat de 500 pk sterke 5,0-liter V10 zich ermee bemoeien. Het harde gehuil van een gepijnigd dier dat bijna ongedempt mag uitblazen. Met een hese brul die uiteindelijk prachtig zuiver wordt als 8000 toeren worden bereikt. Oorverdovend mooi. Hij staat bij Classic en Youngtimers Consultancy in Uden voor 115.000 euro en dat is meer dan voor een reguliere Gallardo.

Meter boven de grond

Het is echter peanuts in vergelijking met de Lamborghini Urus die 280.000 euro moet opbrengen. Krijg je wel standaard een 4,0-liter V8 met twee turbo’s die 650 pk en 850 Nm levert. Dan moeten het rode leer, de carbonpanelen aan het koetswerk, de 23-inch wielen en een waslijst aan extra’s er nog op. Daardoor heeft dit exemplaar een prijs van 368.997 euro! Maar goed, dan sprint je zo’n Gallardo er wel finaal uit.

De Urus blijft verbazen met de mogelijkheden. Van balancerend op de grens, vechtend tegen de g-krachten tot flamboyant vierwieldriftend de bocht uit. Toch knap hoe alle systemen een begrijpelijk rijgedrag weet te creëren. Pas tijdens remmen flitst er af en toe een paniekscheut door je heen als de massa én de idiote snelheden zich laten voelen. Maar de vertraging is adequaat en goed te doseren. Op straat maakt hij dan ook honderd procent rundergehakt van deze Gallardo.

Vuur in de ogen

De rollen worden omgekeerd op een grof gravelpaadje. De Gallardo valt aan en de Urus oogt ineens onzeker. Hij twijfelt en houdt halt. Of beter zijn bestuurder. Uit angst de grote wielen met platte banden aan gort te rijden in een verkeerd geschatte plas. Wat te denken van de opspattende stenen die de peperdure carbon opzetstukken aan het koetswerk kunnen verpulveren. De Urus kan het allemaal voortreffelijk en met alle hulpsystemen komt hij offroad waarschijnlijk verder dan zijn verbouwde broer, maar je neemt het risico niet. Voelt niet goed.

De Lamborghini Gallardo is hier wel op zijn plek en stijgt boven zichzelf uit. Schreeuwend en ploeterend. Hij drift, hij glijdt en knokt zich door de blubber. De bodemspeling is ruim genoeg om het gas erop te houden tussen de kuilen, maar het zwaartepunt is niet dramatisch verhoogd om toch goede stuurreflexen te houden. Terwijl je met de fijngevoelige besturing en het gaspedaal de actie regisseert, zorgt de gravel voor de special effects.

Bizarre creaties

Als het duo uitgeraasd is, beginnen de indrukken in te dalen. Het zijn bizarre creaties, elk op zijn eigen manier. De Urus oogst bewondering met de breedte én de diepte van zijn talenten. Je kan er veel meer mee, maar deze Gallardo Offroad is de favoriet. Kiezen is dan ook onmogelijk. Je hebt ze simpelweg allebei nodig. De Urus en Gallardo Offroad mogen flink verschillen, maar diep vanbinnen hebben ze wel hetzelfde karakter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.