Autovisie
Autovisie Video 30 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Porsche 550 Spyder-replica’s: James Dean op een budget

Hollywood-acteur James Dean is zestig jaar dood. De ‘Rebel without a cause’ reed zich in 1955 te pletter tegen een Ford Tudor die aarzelend U.S. Route 466 opdraaide. Zijn Porsche 550 Spyder – bijgenaamd ‘Little Bastard’ – werd in één klap legendarisch.

Originele exemplaren leveren op veilingen tegenwoordig astronomische bedragen op. Zo werd chassisnummer 62 in 2012 voor 3,3 miljoen euro afgehamerd op het Amelia Island Concours d’Elegance in Florida. En toch is het ook voor liefhebbers met een minder goed gevulde portemonnee mogelijk om in de huid te kruipen van jaren vijftig-jeugdidool James Dean. De Porsche 550 Spyder is namelijk erg gewild in de replicascene.

Voor 17.800 euro heb je bijvoorbeeld een Beck Spyder, een recreatie met een stalen buizenframe, een carrosserie van glasvezel, een met leer bekleed interieur, een handgeschakelde vierbak en een Volkswagen-motor naar keuze. De meeste klanten kiezen voor het luchtgekoelde blok uit de Kever, maar de viercilinders uit de Porsche 356, 912 en 914 passen ook in de ‘nep, maar net echt’-Spyder.

“Het beetje James Dean-faam dat op je afstraalt, is sterk genoeg”

Een stuk duurder – prijs is op aanvraag, dus dan weet je het wel – is de RCH 550 Spyder. Deze wordt met Singer-achtige aandacht voor detail in elkaar gezet en waar nodig gemoderniseerd. De krachtigste versie van de RCH wordt aangedreven door een 200 pk sterke luchtgekoelde Volkswagen-boxermotor, waarmee de 550 Spyder in 4,8 seconden van stilstand naar 100 km/h gaat. Waar de RCH vandaan komt? Griekenland, ‘of all places’.

Wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, kan altijd nog hiernaar uitwijken. Voor zo’n 3500 euro koop je tien polyester carrosseriedelen, die blijkbaar op een standaard Volkswagen Kever Type 1- of Karmann Ghia-chassis passen. Dat achter je dan een amechtig boxertje pruttelt, hindert niet. Het piepkleine beetje James Dean-faam dat op je afstraalt, is sterk genoeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.