Stijn Kuster
Stijn Kuster Peters Proefrit 4 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Krachtiger dan Audi RS6: Mercedes-Benz E 55 AMG Combi – Peters Proefrit

Met deze derde generatie Mercedes-Benz E-Klasse als basis kreeg de AMG-versie echt momentum. In letterlijke zin door een tot 700 Nm opgeblazen 5,4-liter V8. Maar ook, doordat onderstel, besturing en algehele dynamiek goed begonnen te worden. Deze E 55 AMG was veel meer dan een E-klasse met een heel dikke motor.

De Mercedes met de model W211 is gebouwd tussen 2002 en 2009, maar als E 55 AMG Combi is hij alleen geleverd tussen 2004 en 2006. Zeker in het wit is het een geweldige uitvoering met smaakvolle AMG-details. De voorbumper is dieper, de dorpels zijn aangezet en onder de kont hangen vier uitlaatpijpen. Achter de verrukkelijke 18-inch wielen zijn de opgewaardeerde remmen te zien. Minstens zo smakelijk zijn de koelribben op het differentieel om hem ook bij intensief gebruik op de juiste temperatuur te houden. Als je achter de auto staat kun je het deksel met vinnen zien. Subtiel en toch dreigend, als de contouren van een revolver onder een overhemd. Overigens heeft deze generatie geen sperdifferentieel. Dat werd na de facelift een optie toen ook de atmosferische 6,2-liter V8 werd geïntroduceerd.

Mercedes-Benz E 55 AMG Combi is krachtiger dan Audi RS6

Dat was een geweldig blok, maar de V8 met compressor in deze pre-facelift versie doet er niets voor onder. Hij leverde 476 pk en een koppel van 700 Nm, waarmee hij meer trekkracht produceerde dan concurrenten als de BMW M5 en de Audi RS6 aan het begin van de zeroes. De handgebouwde achtcilinder werd gekoppeld aan automaat met slechts vijf verzetten, omdat Mercedes-Benz toen geen andere transmissie had die het monsterkoppel aankon.

Audi RS6, Mercedes-Benz E 55 AMG Combi
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Het is een sensationele motor die vanaf 1500 toeren al fors meer 500 Nm naar de achterwielen stuurt en gretig aan het gas hangt. De Mercedes klinkt intimiderend, rauw, potent en bassend. Geen monotoon gehamer, maar geluid met een spannende opbouw. Trekken doet hij altijd en bij vrijwel elke snelheid is hij in staat het rubber te offeren. De automaat weet de woeste kracht van het blok enigszins te kanaliseren met niet al te snelle schakelacties. Zelf het verzet bepalen kan met knoppen op de achterzijde van het stuurwiel, maar beter laat je de techniek het zelf uitvogelen.

Praktisch, potent en dynamisch

De V8 laat zich gelden. Zeker ook op het korte bochtenwerk, waar de zware neus van de Mercedes voor onderstuur zorgt. Dat zet alleen door als je niet op het gas durft te gaan. Met een fractie meer druk op het rechterpedaal is dat namelijk op te lossen, want de kont komt gelijk. De luchtvering met variabele dempers goochelt met de massa en weet het koetswerk redelijk recht te houden. De besturing toont geen vaagheid rond de rechtuitstand en vertelt levendig hoeveel grip de voorbanden nog in reserve hebben.

Audi RS6, Mercedes-Benz E 55 AMG Combi
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Het is geen vlijmscherpe stuurinrichting, maar het geeft samen met het onderstel genoeg puzzelstukjes om achter het stuur een compleet beeld van de balans te krijgen. Deze E 55 AMG Combi is geen eendimensionale Mercedes-hotrod, maar een praktische, uiterst potente en echt dynamische superstation.

Audi RS6, Mercedes-Benz E 55 AMG Combi
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Dit is de dikste Audi RS6 die mogelijk is | Sjoerds Weetjes #171

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.