Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Peters Proefrit 18 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Hollandse glorie | Daf 66 Marathon Coupé (1973) | Peters Proefrit #61

De Daf 66 Marathon is betaalbare Hollandse glorie. Door de vernuftige automatische transmissie haalt hij 145 km/h zowel vooruit als achteruit rijden! In deze nieuwe aflevering van Peter Proefrit vertelt Peter je alles over deze bijzondere klassieker van eigen bodem. 

De Dag 66 Marathon Coupé moest het imagoprobleem van Daf bestrijden. Dat werd door cabaretier Freek de Jonge ooit als volgt samengevat: “Truttenschudder met jarretelaandrijving”. Door de gemakkelijke bediening van de continu variabele transmissie waren de Dafjes populair bij dames én senioren. Het pientere pookje van de Variomatic naar voren is vooruit, naar achteren is achteruit. Om het imago van Daf op te vijzelen ging het in Eindhoven opgerichte merk meedoen aan rally’s, zoals de loodzware London-Sydney Marathon in 1968. Deze slijtageslag van 16.000 kilometer werd afgesloten door onder andere Rob Slotemaker in een Daf 55 met een respectabele zeventiende plek in het algemeen klassement.

Sportief

Het ontstaan van de Daf 66 Marathon ging als volgt. In navolging van het rallysucces kwam er een 55 Marathon als sportief topmodel. In 1971 werd de 55 opgevolgd door de 66 en op basis daarvan kwam ook een Marathon-uitvoering. Die onderscheidde zich met bredere banden, de striping, de Marathon-aanduiding en een opgepepte 1,1-liter viercilinder van Renault onder de motorkap. Hij leverde 10 pk meer en kwam uit op 60 pk.

Hard achteruit

De Daf 66 Marathon heeft uiteraard de befaamde Variomatic: de continu variabele transmissie met twee rubberen getande riemen die tussen twee schijven traploos nieuwe overbrengingsverhoudingen realiseert. Daarmee kon (elke Daf) net zo hard vooruit als achteruit gereden worden, waardoor de auto’s populariteit genoten in het tv-programma ‘Ter land, ter zee en in de lucht’ op het onderdeel achteruitrijden.

Daf 66 Marathon Coupé

Overstuur

De Daf 66 Marathon had een veel betere basis. De 66 had een aantal verbeteringen ten opzichte van de 55, waaronder een De Dion-achteras en een achterdifferentieel. Daarvoor hadden de Dafjes pendelassen en werden de achterwielen onafhankelijk van elkaar aangedreven, want elke schijf van de Variomatic dreef via een aantal tandwielen rechtstreeks een wiel aan. Beide zaken zorgden voor een overstuurd weggedrag. Daarvan én van het wringen op lage snelheid heeft de 66 geen last.

Erfgoed

Deze ruim 45 jaar oude Daf 66 Marathon brengt zijn inzittenden als een tijdmachine terug naar toen. Door de geur, het soepele onderstel en het mechanisch gevoel in de pedalen. Een periode waarin 60 pk nog voldoende was en in minder dan twintig tellen naar 100 km/h sprinten bewondering oogstte. Toch voelt hij ook nu nog voldoende vlot aan. Het luidruchtige loeien van de motor valt mee en de snelheidsontwikkeling past bij zijn rijgedrag. De besturing heeft niet al te veel speling en geeft veel feedback. De gewichtsverdeling is goed met de motor voorin en de versnellingsbak tegen de achteras aan. Daardoor is de 66 Marathon lekker in balans en draait hij neutraal bochten in. Lichtvoetig en vastberaden. Vervolgens helt hij flink over en als je dan veel gas geeft, dan slipt het binnenste achterwiel door. Gaslossen resulteert in een milde reactie van de kont.

Oude dag

Maar zo ver laat je het allemaal niet meer komen. Deze prachtige gelijnde Coupé heeft een rustige oude dag verdiend. Hij staat te koop bij Iwan van Lankvelt Auto’s in Uden en hij vraagt 4950 euro. Geen geld voor Nederlands automobiel erfgoed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.