Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 19 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Porsche Type 64 verkocht niet door dom foutje

Kent u dat verhaal van de allereerste Porsche ter wereld die wel eens de duurst verkochte auto op een veiling kon worden? Ja, die werd dus niet verkocht door een domme fout.

Type 64

Afgelopen weekend was het feest in het Californische Monterey Bay. Daar was het jaarlijkse Pebble Beach Concours D’Elegance weer aan de gang en dat betekent dat ‘s werelds exclusiefste en duurste wagens zich op deze plek laten zien. Een daarvan was de Porsche Type 64. En hoewel de experts er nog niet over uitzijn of je de Type 64 wel of niet een Porsche mag noemen, rolde hij toch het veilingblok op. En daar liep het niet helemaal zoals men had verwacht.

Vreemd

Het begon al direct bij de opening. De veilingmeester opende het bieden bij 30 miljoen dollar. Niet heel vreemd aangezien de prijs van de auto was ingeschat op 20 miljoen. Maar daarna vloog de prijs al heel snel naar $70 miljoen. Dat was een tikkeltje vreemd. Zeker aangezien de biedingen niet klopten.

De veilingmeester betrapte zich op zijn fout en corrigeerde zichzelf. Het lijkt erop dat de beste man de biedingen niet goed hoorde. De biedingen van 30 en 70 miljoen dollar waren eigenlijk 13 en 17 miljoen dollar. Volgens Bloomberg wisten aanwezigen op dat moment ook niet meer zeker of veilinghuis RM Sotheby’s ze in de maling aan het nemen was om de veiling van wat meer energie te voorzien, of dat het echt fout aan het gaan was. Een ding was zeker, de sfeer was verpest.

Onvoldoende

Na de hele heisa was er dan ook weinig actie in de zaal. De biedingen bleven hangen op de eerder genoemde 17 miljoen dollar. Dat bleek onvoldoende om het minimale verkoopbedrag van de Type 64 te halen. Deze rolde dus weer terug naar de garage van zijn huidige eigenaar.

Het veilinghuis kwam na de veiling nog wel met het volgende statement: “As bidding opened on the Type 64, increments were mistakenly overheard and displayed on the screen, causing unfortunate confusion in the room. This was in no way a joke or prank on behalf of anyone at RM Sotheby’s, rather an unfortunate misunderstanding amplified by excitement in the room. The auction was not canceled. The car reached a high bid of $17 million.”

Gelukkig misstaat de misgelopen veiling helemaal niet in de toch al aparte historie van de unieke wagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.