Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo wissel je een batterij in Nio’s eerste Europese swapping station

Nio biedt een bijzonder alternatief op snelladen: het wisselen van je batterij in een zogenaamd swapping station. We mochten in het eerste Europese station de batterij van de Nio ES8 vervangen.

We lezen er al jaren over in China. Nio bouwt daar al sinds 2019 swapping stations, waar hun klanten de batterij van hun auto binnen een aantal minuten kunnen vervangen door een opgeladen exemplaar. Toekomstmuziek, dachten we destijds. Maar naarmate de tijd vorderde, groeide ook het aantal wisselstations van Nio. Inmiddels zijn er maar liefst 860 van die faciliteiten in China actief, terwijl er al ruim 7 miljoen keer een wissel door klanten is uitgevoerd. En jawel, het eerste station in Europa is ook actief.

Snelladers

Dat station staat, hoe kan het ook anders, in EV-vriendelijk Noorwegen. Net buiten Oslo vind je op een locatie waar ook veel snelladers staan, het wisselstation van Nio. We mochten dat station zelf ervaren, reden de Nio ES8 naar binnen en voerden zodoende ook een heuse swap uit.

Zoals je in de video kunt zien, neemt zo’n batterijwissel een paar minuten in beslag. We nemen je uitgebreid mee door het proces en laten de camera’s constant draaien, zodat je een echt inkijkje krijgt in zo’n batterijwissel. Daniel de Groot, Head of Nio Power, begeleidt ons en vertelt over de details van het wisselstation.

Waarom?

Klinkt allemaal leuk, maar de vraag is natuurlijk wat de winst van zo’n station is. Kia en Hyundai laten als mainstream autofabrikanten al zien dat snelladen, in de juiste condities, niet langer dan 20 minuten hoeft te duren. Die laadtijden gaan in de komende jaren nog veel korter worden, dus waarom zou een fabrikant zo hevig in deze techniek investeren?

Zoals we in de video kort vertellen, zitten er meer voordelen aan dergelijke batterijwisselstations. Maar zelfs na het horen van die voordelen heb je waarschijnlijk nog enorm veel vragen over dit concept. Want waar staan wisselstations straks, en hoeveel gaat Nio er bouwen? Wat als je bij een station komt waar geen volle batterijen meer zijn? Binnenkort vind je in Autovisie Magazine het uitgebreide verhaal rondom het wisselen van je batterij bij Nio.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.