Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 28 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Mazda’s spotten in Japan – Mazda Museum Hiroshima – Video

Volgend jaar viert het Japanse Mazda zijn honderdste verjaardag. Om alvast op het feestje vooruit te lopen bezochten wij het museum in Hiroshima.

De basis voor het huidige Mazda werd in 1920 gelegd als fabrikant van kurk. Enkele decennia daarna volgde de productie van motorvoertuigen. In eerste instantie de driewielige modellen, later ook vierwielers. Om te voorkomen dat Mazda van de overheid moest samengaan met een andere lokale autobouwer koos het merk ervoor om onderscheidend binnen de auto-industrie te zijn. De rotatiemotor is het bekendste voorbeeld. Vandaag de dag mag je Mazda nog altijd niet bestempelen als eendertien-in-een-dozijn merk. De Japanners zoeken naar onderscheidende technieken, zoals de terugkeer van de rotatiemotor en de SkyActiv X-benzinemotor.

Productienummers

Het museum biedt een mooie kijk op de vele decennia dat Mazda auto’s vervaardigt. Toch, niet alle modellen rijden automatisch in het museum binnen. Er is geen regel dat productienummer 1 direct richting het museum gaat. Het merk toont louter de klassieke modellen, als de Cosmo Sport, de AZ-1, MX-5 als Eunos Roadster en Efini RX-7. En wie kent de 787B niet? De racewagen met rotatiemotor waarmee Mazda als eerste Japanse autobouwer in 1991 de 24 Uursrace van Le Mans op zijn naam schreef. Loop met ons mee langs bijzondere modellen van het historische merk!

Het Mazda Museum is gevestigd op het fabrieksterrein van Mazda in thuishaven Hiroshima, Japan. Binnenkort gaat het onderkomen echter op de schop. In de periode van 6 januari tot en met juni is de collectie gesloten, zo geeft de website van het museum aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.