Ramon Mens
Ramon Mens Video 11 feb 2017
Leestijd: 1 minuut

Kijken: geschiedenis van rallyklassieker in Zweden

Het WRC-seizoen is weer in volle gang. Dit weekend wordt de WK-rally van Zweden verreden; een regelrechte klassieker, alleen al vanwege het besneeuwde, ijzige landschap en de bijbehorende rijstijl van vooral streekhelden.

Lancia Stratos in WK-rally Zweden

Zweden

Rijden op sneeuw en ijs is al een behoorlijke uitdaging, maar dat zo snel mogelijk doen op kronkelende, onverharde paden is al helemaal een loodzware opgave. Daarom gaat er in de rallywereld vooral heel veel respect uit naar coureurs die wedstrijden onder die omstandigheden kunnen winnen.

Dat geldt vooral voor de WK-rally van Zweden, die sinds de eerste editie in 1950 bijna alleen maar door Zweden, Noren en Finnen werd gewonnen. Slechts twee Fransmannen met de voornaam Sébastien – Loeb en Ogier – wisten die hegemonie te doorbreken.

Auto’s

De fabrikanten verschilden wel behoorlijk: Saabs 96, Lancia’s Stratos, Audi’s Quattro en Subaru’s Impreza behoren tot de winnende auto’s in het Scandinavische land. Onderstaande video brengt mooi in beeld hoe de rally door de jaren heen werd verreden, met vooral veel dwarsgaande noorderlingen in diverse modellen. Genieten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.