Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kia Sorento (2020) – Review – Video

In de eerste generatie Kia Sorento reed ooit half Nederland. Die tijden keren niet terug met deze vierde editie van de grote suv, maar een interessant aanbod is de zevenzitter met standaard hybride aandrijflijn wel.

De eerste Kia Sorento verscheen in 2002 op de markt en in de jaren daarna was het een groot succes. Met als topjaar 2007 met bijna 3000 verkochte exemplaren van de luxe offroader. Inmiddels is het aantal concurrenten verveelvoudigd, waardoor dergelijke verkoopaantallen ondenkbaar zijn. Deze vierde generatie Sorento is nog altijd een bonkige kolos. Hij heeft een lengte van 4,81 meter en een breedte van 1,90 meter.

Stekkerhybride

De Kia Sorento wordt in eerste instantie alleen als full hybrid met een 1,6-liter turbo viercilinder met 180 pk en 265 Nm in combinatie met een elektromotor van 60 pk en 264 Nm. Het gecombineerde vermogen bedraagt 230 pk en 350 Nm, waarmee de voorwielaangedreven suv in 8,6 seconden naar 100 km/h kan sprinten. De basisprijs is 45.995 euro In februari 2021 wordt het leveringsprogramma aangevuld met een plug-in hybride met een CO2-uitstoot van 44 g/km. Het gecombineerde vermogen komt uit op 265 pk en 350 Nm. Wat deze variant gaat kosten is nog niet bekend.

Kia Sorento

Kwaliteit

Vanachter het stuur in de Kia Sorento valt het goede zicht naar voren op door de tamelijk rechtopstaande en daardoor relatief dunne A-stijlen. Er zijn stoelen met forse afmetingen die een vlakke zitting hebben. Het dashboard bestaat uit een digitaal instrumentarium en een groot scherm voor het multimediasysteem. Er zijn voldoende sneltoetsen om rap door de menu’s te kunnen bladeren. De middenconsole is breed met een draaiknop voor de transmissie en veel aflegruimte. De algehele kwaliteitsindruk is hoog door de strakke afwerking en de veelal zachte kunststoffen.

Stug

De Kia Sorento heeft met 350 Nm meer dan voldoende trekkracht. De elektromotor brengt hem vloeiend in beweging en daarna gaat de benzinemotor aan de slag. De viercilinder loopt een beetje rauw en je hoort hem zeker tijdens stevigere belasting goed werken, maar de prestaties zijn prima. Hij rijdt zoals je mag verwachten van een grote SUV. Behoorlijk comfortabel, maar het onderstel heeft stevige veren en dikke stabilisatoren om koetsbewegingen adequaat te controleren. Door de taaiheid in de vering en de 19-inch wielen waarop we reden is hij op korte oneffenheden te stug. Hij reageert door de gekozen afstemming wel vlot op stuurbewegingen en hij voelt zelfs wendbaar aan. Kia heeft met deze Sorento voor de zeven zitplaatsen wensende koper een aantrekkelijk aanbod. Zowel letterlijk als figuurlijk. Zeker als begin volgend jaar de stekkerhybride leverbaar wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.