Autovisie
Autovisie Video 27 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Genève 2019 – Is de Polestar 2 de echte concurrent van de Tesla Model 3?

Het doek is van de Polestar 2 en zo ziet de ‘ster’ er uit. Verrassend? Nee, zustermerk Volvo onthulde in 2017 het model als concept voor de V40-opvolger. Echter, het hele project werd aan Polestar overgedragen om vervolgens als ‘2’ te worden doorontwikkeld.

Als de Polestar P2 volgend jaar vanaf zo’n 40.000 euro te koop is, heeft de Tesla Model 3 er een geduchte concurrent bij. Als het op design aankomt staat hij al met 1-0 voor, maar hoe zit het met de rest?

 

Volvo XC40-platform

Anders dan Volvo met de V40-vervanger van plan was, komt de Polestar 2 alleen met een elektrische aandrijflijn. Het platform is daartoe speciaal door Volvo en het Chinese zustermerk Geely speciaal ontwikkeld. Het is geschikt voor verbrandingsmotoren, elektro-aandrijving en plug-in hybridetechniek. Het is gelijk aan dat van bijvoorbeeld de Volvo XC40 en had dus de basis moeten vormen voor de vervangers -let op meervoud!- van de V40.

Volvo Concept 40.2

78 kWh-batterij

Met de ‘2’ introduceert Polestar zijn tweede model, maar het is de eerste volledig elektrische auto van het merk. Het is bovendien nu ook geen limited edition zoals de hybride-coupé Polestar 1. Met de 2 opent het kersverse merk vol de aanval op de Model 3 van Tesla. Net als de Amerikaanse tegenhanger beschikt de 2 over een vijfdeurs carrosserie. Binnenin is ruimte voor vijf personen. In de hooggeplaatste bodemplaat hangt het accupakket. De capaciteit van de batterij bedraagt in de types voor Europa 78 kWh. Speciaal voor de Chinese markt brengt Polestar ook een versie met een 72 kWh-accupakket, gedaan om specifieke regels in het Aziatische land. Met een volle batterij zou de 2 een afstand van 500 km moeten kunnen halen. De accu’s voeden een 300 kW/660 Nm sterke elektromotor, die de trekkracht via de vier wielen op de weg overbrengt. Polestar noemt geen topsnelheid, maar de 2 moet binnen vijf tellen van stilstand naar 100 km/h accelereren.

Vanafprijs Polestar 2

Polestar lanceert de auto op de Geneva International Motor Show 2019, die van 7 tot en met 17 maart duurt. De productie start pas begin 2020. In het eerste jaar zal de auto alleen als een Launch Edition beschikbaar zijn. Dit introductiemodel kost in Duitsland € 59.900,-. Pas in het tweede productiejaar komt de instapversie uit. Dat model staat op de prijslijst voor € 39.900,-, waarmee het in het vaarwater van de Tesla Model 3 komt. De Polestar 2 wordt in China gebouwd. De verwachte jaarproductie bedraagt 60.000 stuks, zo laat het merk aan Autovisie weten.

SUV onderweg

De 2 is echt het volumemodel. Van de SUV-variant, die als 3 op de markt komt, denkt het bedrijf er 30.000 stuks per jaar te kunnen verkopen. De concurrent van de Audi E-tron en Jaguar i-Pace meet ongeveer 4,85 meter en gaat om en nabij de 80 mille kosten. Hij moet in 2021 het levenslicht zien. Anders dan de stalen 2 wordt de 3 een mix van aluminium en staal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.