Autovisie
Autovisie Video 22 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Hier komt dat schrapende geluid door | Sjoerds Weetjes #158

Een schurend geluid onder de auto bij het oprijden van een heuveltje? Waar komt dat geluid eigenlijk vandaan? Sjoerd vertelt het je in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes

Ongetwijfeld heb je het een keer gehoord, het schrapende geluid van het front op een drempel. Is het niet bij je eigen auto, dan wel bij iemand anders zijn auto. Niet alle modellen hebben er last van, maar wie het bij zijn auto hoort, kan zich er enorm aan storen. Maar waar komt nu dat schrapende geluid vandaan?

Drempels

Drempels zijn vervelend, want ondanks dat aan een bepaalde weg een maximum snelheid is toegekend, zorgt een drempel er vaak voor dat niet alleen hardrijders worden afgeremd, maar ook personen die zich wel aan de maximum snelheid houden. Bovendien is de ene drempel de andere niet. De diversiteit is enorm, van een pukkel op de weg tot een bult over de volledige rijbaan. De een is laah, de ander hoog. Je dient onbekende drempels altijd voorzichtig te benaderen. En niet bij alle drempels staan waarschuwingsborden dat er überhaupt een verkeersremmende maatregel is genomen.

Maar op sommige drempels, hoe voorzichtig je ze ook neemt, hoor je een schrapend geluid. De onderzijde van de auto raakt de bult. Dat ligt niet altijd aan de drempel zelf, want waar de ene auto er probleemloos overheen dendert, dient een andere type fors af te remmen. Zachte banden, oudere schokdempers en een grote overhang vóór vergroten de kans dat je met het front de bestrating raakt. Hoe vervelend dat ook is.

Supercar

In een eerdere aflevering van Sjoerds Weetjes lieten we al zien hoe je met een supercar een drempel kunt nemen. Heb je niet het in de video getoonde liftsysteem, dan kun je de drempel altijd schuin aansnijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.