Ford Focus ST: eerste rij-impressie – VIDEO
Een sportieve hatchback moet tegenwoordig meer zijn dan alleen ‘hot’. Het grote publiek eist tegenwoordig ook een zekere mate van comfort. Met de nieuwe Ford Focus ST heeft Ford de bakens in beide richtingen een heel eind verzet.
Hardware
Om de nieuwe Ford Focus ST even goed geschikt te maken voor huisvrouwen als Nordschleife-bewoners, kreeg hij standaard een mechanisch sperdifferentieel met elektronische aansturing en optioneel variabele schokdempers. Tevens is veel ontwikkelingswerk gestoken in de afstemming van het ESP. Deze laat afhankelijk van de rijmodus meer of minder zijwaartse slip toe. Een handgeschakelde zesbak, modelspecifieke Michelin Pilot Sport 4S banden met héél veel grip en een nieuwe versie van Fords 2,3 liter turbo viercilinder behoren ook tot de standaarduitrusting. Evenals een interieur dat met comfortabele Recaro racekuipen (die eindelijk laag genoeg ten opzichte van stuur en pedalen zijn gemonteerd), sierstiksels, aluminium details en ST-logo’s in sportsferen is gehuld.
Wat een beleving!
Het ingehouden karakter van zowel de vorige ST als RS is met deze nieuwe 2.3 in een klap naar de vergetelheid verbannen. Dit blok met twinscroll turbo pakt in elke versnelling op vanaf minder dan 2000 toeren. Ook blijft hij tot circa 6750 krukasomwentelingen beresterk doorsleuren. In de ontspannen stand laten de dempers kinderkopjes ongemoeid onder je door roffelen. In Track wordt zo goed als alle rol geëlimineerd en krimpt de Focus gevoelsmatig tot een maatje Fiesta.
De tegendruk in de besturing is natuurlijk afhankelijk van de rijstand en varieert van vrij licht in comfort tot taai in de circuitstand. Evenwel komt de besturing pas tot leven wanneer je op het gas gaat. Het sperdifferentieel sluit en de vooras aan het stuur begint te trekken. Zelfs met het ESP uitgeschakeld blijft de auto met subtiele remingrepen de koers beïnvloeden, juist om onderstuur te voorkomen. In comfort is de achteras precies los genoeg om onderstuur tijdens insturen te verhelpen. In Track grijpen de systemen pas in als een crash onvermijdelijk is.
Lees ook:
Ook interessant
-
Waarom de eerste Ferrari’s Testarossa maar één spiegel hebben | Sjoerds Weetjes 434
-
Autosalon Brussel: dit is de Auto van het Jaar 2025 en nieuwe EV van Mazda
-
Auto van het Jaar 2025: 7 finalisten maken kans op de titel
-
Deze lel van een Hyundai doodt de bacteriën op je telefoon
-
Franse luxe voor een habbekrats: Citroën C6 vs. Renault Vel Satis
-
Frans heeft een zeldzame Nissan 4×4 die je nooit in Nederland ziet
-
Achter de schermen – geheime wereldprimeur en Ferrari-mancave | Sjoerds Weetjes 433
-
Hoe Eric-Jan na Ferrari’s en Aston Martins hierop uitkwam
-
Achter de schermen – Japanse one-offs en Exige ‘verkocht’ | Sjoerds Weetjes 432
-
Deze Mercedes en Audi hebben Porsche gered van de afgrond
-
Wat je niet moet weten over de Lamborghini Gallardo | Sjoerds Weetjes 431
-
Subaru Forester wordt zonder stekker geen succes in Nederland