Ramon Mens
Ramon Mens Video 25 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

In detail: Ford Focus ST 2.3 Turbo (2019)

Voor de nieuwe Ford Focus ST heeft Ford Performance een helder doel voor ogen gehad: deze hot hatch moet twee auto’s in één worden en daarmee geschikt zijn voor een heel breed publiek. Uiteenlopend van de gemiddelde hatchback-rijder met een breed budget, tot een ervaren stuurman die zijn auto wellicht soms zelfs naar het circuit neemt.

Karakter

Om dit duale karakter te bewerkstelligen is de keus gevallen op continu variabele dempers en een elektronisch gestuurd sperdifferentieel die de auto met een druk op de knop kunnen omtoveren van een boodschappenwagen tot een circuitmonster. Ook is veel aandacht uitgegaan naar het afstellen van het elektronische stabiliteitsprogramma om de Focus ST voor chauffeurs van elk ervaringsniveau geschikt te maken.

Krachtbronnen

Je kunt namelijk niet zomaar iedereen op pad sturen met een auto die wordt aangedreven door zo’n sterke 2.3 liter viercilinder turbo met 280 pk en 420 Nm aan trekkracht. Een handgeschakelde zesbak zal in Nederland de enige transmissie optie vormen, aangezien de automaat niet naar ons land komt. Ook de 190 pk ST met dieselmotor gaat aan Nederland voorbij wegens BPM-perikelen. Maar met de vijfdeurs is er al genoeg om van te genieten. Niet in de laatste plaats omdat het interieur aanzienlijk beter voor de dag komt dan bij het vorige model. De kuipstoelen bieden veel ondersteuning en staan eindelijk voldoende laag in de auto voor een sportieve zitpositie.

Betaalbaar?

In Nederland zal de Ford Focus ST straks leverbaar zijn voor een bedrag van 49.100 euro, maar wie het neusje van de zalm wil moet bijbetalen voor het Performance Pack met daarin een verstelbare versie van de continu variabele dempers, alsook 19-inch wielen en een sportremset met rode remklauwen. Op elke Focus ST zijn buitengewoon griprijke Michelin Pilot Sport 4S banden wel standaard. Al met al een aantrekkelijk pakket, maar er zijn meer sterke concurrenten in dit segment. Tijdens deze preview konden we alvast kijken of de Focus ST straks een kans maakt tegen ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.