Autovisie
Autovisie Video 20 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze opties bestel je als je de McLaren 765LT niet begrijpt

Met de aanduiding LT verwijst McLaren weliswaar naar de illustere McLaren F1 Longtail, de huidige betekenis van de naam staat voor iets anders. LT betekent langer, lichter en op het circuit gericht. In een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit hoe eenvoudig je het karakter van de McLaren 765LT om zeep kan helpen.

De naam Longtail gebruikt McLaren sinds 1997, toen het op basis van de beruchte F1 GTR een langere uitvoering maakte. De sportcoupé was ontwikkeld en gebouwd voor het circuit. De Engelse renstal nam met de verlengde F1 deel aan verschillende races en zelfs de Nederlandse langeafstands-coureur Peter Kox, tevens vaste testrijder tijdens de jaarlijks terugkerende Autovisie Supertest, reed kampioenschappen in de fabelachtige F1 Longtail.

McLaren F1 Longtail

Als je de F1 GTR en F1 Longtail naast elkaar ziet staan, bestaat er geen twijfel over welk model de Longtail is. De naamdrager steekt aan de achterzijde een eind uit. Hoe anders is dat met de hedendaagse McLarens met de aanduiding LT van Longtail. Ze zijn slechts enkele centimeters langer en doen de aanduiding zelfs geen eer aan. De McLaren 765LT slaat alles, zoals je in de video zult horen.

McLaren LT-familie

De term LT past McLaren tot nu toe op drie straatversies toe, zowel de Sport Series als de Super Series. De 675LT beet de spits af. Hij verscheen als Coupé en volgens McLaren zou het op dat moment ook bij 500 Coupés blijven, ook al noteerde de sportwagenfabrikant op dat moment al orders voor de 675LT als Spider. De open variant kwam er eveneens in een oplage van 500 units. Vervolgens was het de beurt aan de 600LT, die net als de grotere en potentere 675LT er als coupé en Spider kwam. Dit maal limiteerde McLaren de productie niet en bouwde het zoveel auto’s als het kon verkopen.

765LT Spider

Met de nieuwste LT kiest McLaren er weer voor om vooraf het productievolume te bepalen. Van de 765LT bouwt McLaren 765 stuks. Eerst als Coupé. Dat er een Spider komt, houdt McLaren niet geheim. De oplage van de variant met inklapbare hardtop is echter nog niet bekend. Van de 765LT Coupé komen vier exemplaren naar Nederland. Wil je meer over de sportwagen weten, kijk dan direct de video. Daarin gaat Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen dieper op de 412.000 euro kostende sportwagen in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.